DROŻDŻÓWKI
SERCA Z ORZECHOWYM NADZIENIEM
Ciasto:
160ml
mleka
2 ½ łyżki
cukru
½
łyżeczki soli
1
jajko
2 ½
szklanki mąki pszennej
2 łyżki
roztopionego masła
15g świeżych
drożdży
Do mąki
wlać drożdże rozrobione w ciepłym mleku. Odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe
składniki. Wyrobić ciasto. Odstawić na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 10 części.
Każdą porcję ciasta rozwałkować.
Nadzienie:
200g
zmielonych orzechów
100g
cukru brązowego
2 łyżki
śmietanki
2
łyżki rumu
½
łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki wymieszać. Każdy placek z ciasta smarować
nadzieniem. Zwinąć w rulon. Złożyć na pół. Ciasto rozciąć wzdłuż od zgiętej
strony, zostawiając nieprzecięte 2cm przy końcu. Rozcięte części wywinąć na boki.
Uformować kształt serca. Ułożyć na blaszce. Odstawić na 30 minut. Wierzch można
posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180°C przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz