Ten przepis znalazłam, goszcząc na stronie
Feeria Smaków. Zauroczyły mnie przepiękne zdjęcia deseru, w jeszcze piękniejszych
szklankach. Od razu wiedziałam, że to jest to, czego podświadomie poszukiwałam.
Kawowa Panna Cotta będzie gwiazdą wieczoru na urodzinach moich dziewczyn. Nastąpił
szybki rzut okiem do lodówki, a gdy okazało się, że były tam odpowiednie
produkty, przystąpiłam do próby generalnej. Deser przelałam do mojego nowego
nabytku – kieliszków do wina. Bardzo dobrze wpasowały się w kolorystykę całości.
Z podanej ilości zrobiłam trzy porcje. Wiadomo, wszystko zależy od wielkości
użytego szkła. Polecam. Przepyszny deser.
KAWOWA
PANNA COTTA
Galaretka
espresso:
½
łyżeczki żelatyny
1 łyżka
zimnej wody
60ml
wrzątku
1
łyżeczka rozpuszczalnego espresso
2
łyżeczki cukru
2
łyżeczki likieru Amaretto
Żelatynę
namoczyć w zimnej wodzie. Pozostałe składniki podgrzać, aż cukier się rozpuści.
Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę. Wymieszać. Galaretkę przelać do trzech
pucharków. Schłodzić.
Panna cotta:
1
łyżeczka żelatyny
2 łyżki
wody
125ml
śmietanki
125ml
mleka
4 łyżki
cukru
3
łyżeczki rozpuszczalnego espresso
1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
1 ½
łyżeczki likieru Amaretto
1 łyżka
rumu
Żelatynę
namoczyć w wodzie. Pozostałe składniki zagotować, aż cukier się rozpuści. Dodać
żelatynę. Wymieszać. Wlać do pucharków na stężoną galaretkę.
Bita śmietana:
125ml
śmietanki 30%
1 łyżka
cukru pudru
½
łyżeczki rozpuszczalnego espresso
Śmietankę
ubić z cukrem. Dekorować deser. Posypać kawą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz