Sconesy są idealne, gdy w domu braknie
chleba na śniadanie lub kolację. Po raz kolejny przytrafiła mi się ta przypadłość,
więc bez długiego namysłu zaczęłam improwizować. Skorzystałam z przepisu ze
strony White Plate. Były to moje pierwsze scones, którego bazą był jogurt, a
nie masło. Po upieczeniu ciasto miało fajną strukturę. Scones smakowały
wszystkim, szczególnie z nowym, jak dla mnie, dodatkiem, czyli dżemem
wymieszanym z masłem. Ciekawy pomysł. Zwykle jadamy scones z masłem i dżemem
ale nigdy jeszcze w takiej ujednoliconej formie. Smakowało tak samo ale było
dwa razy mniej smarowania. Polecam na słodki podwieczorek.
SCONES
Z JOGURTEM
Składniki:
260g mąki
2
łyżeczki proszku do pieczenia
70g
masła
150g
jogurtu naturalnego
¼
łyżeczki soli
40g
cukru
¼
szklanki rodzynek
1 jajko
Masło
siekać z mąką.
Dodać pozostałe składniki. Krótko zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 3cm.
Szklanką wycinać bułeczki. Układać na blaszce.
Wierzch bułeczek smarować glazurą.
Glazura:
3 łyżki
jogurtu naturalnego
1 łyżka
cukru
Wierzch
bułeczek posmarować jogurtem. Posypać cukrem. Piec w temperaturze 220°C przez 12-15 minut.
Dodatkowo:
50g
masła
50g
dżemu
Masło
wymieszać z dżemem. Smarować przekrojone bułeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz