Ten deser idealnie spisał się na
poświątecznym spotkaniu ze znajomymi. Był lekki i orzeźwiający, całkiem nieźle
prezentował się po obfitości świątecznych smakołyków. Autorka to Nigella
Lawson, a raczej Nigellissima. Jak zwykle, spisała się na medal. Do deseru
można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. W mojej wersji, owoce były
mrożone. Najlepiej do tego nadawały się owoce drobne, ze względu na odpowiednie
połączenie proporcji zimnych owoców do ciepłego sosu. Większe owoce natomiast
lepiej sprawdzą się świeże, gdyż łatwiej będzie im utrzymać kształt i
strukturę. Polecam. Szybki i łatwy przepis.
OWOCE
Z SOSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Składniki:
100g
białej czekolady
150ml
śmietanki 30%
50ml
likieru limoncello
300g
miksu owoców leśnych
Czekoladę
roztopić w gorącej śmietance. Dodać połowę likieru. Pozostałym likierem skropić
owoce. Owoce ułożyć na półmisku. Polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz