Małe, lekko słodkie bułeczki, które uratowały
naszą kolację. Inspiracja zaczerpnięta została ze strony Moje Wypieki. Nawet
moja mama – piekarz na emeryturze, podziwiała moje małe dzieła. Zastanawiała się,
jak udało mi się zrobić je takie równe. Nic prostszego, choć odrobinę czasochłonnego.
Po prostu podzieliłam ciasto na równe części przy pomocy wagi. Porcja na jedną bułeczkę
ważyła 50g. Moja miarka tzw. na oko, zwykle bywa rozregulowana, dlatego posłużyłam
się małą dawką technologii.
BUŁECZKI
Z MAKIEM
Składniki:
500g
mąki
2 łyżki
masła
2 łyżki
mleka w proszku
1
łyżeczka soli
3 łyżki
maku
12g świeżych drożdży
4 łyżki
miodu
275ml
wody
Mąkę
wymieszać z masłem, jak na kruszonkę. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić
ciasto. Odstawić na godzinę. Ciasto podzielić na 20 części. Kręcić bułeczki.
Odstawić na 30 minut.
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka
mleka
Jajko
roztrzepać z mlekiem. Smarować wierzch bułeczek. Piec w temperaturze 200°C przez 12-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz