wtorek, 28 stycznia 2014

CIASTECZKA KAWOWE

Ciasteczka z delikatnym aromatem kawy i przyjemnym smakiem kakao. Kształtem przypominają biscotti, w smaku są bardzo wyraziste, a cukrowa otoczka sprawia, że są jedyne w swoim rodzaju. Przepis pochodzi z programu ‘Sugar’ i jest bardzo szybki w wykonaniu. Moje ciasto było dość luźne, dlatego postanowiłam je schłodzić, aby ułatwić późniejsze krojenie na porcje. Podczas pieczenia ciastka lekko się napuszają, ale nie zwiększają mocno rozmiaru. Do obtoczenia najlepszy jest drobny cukier do wypieków. Cukier puder za bardzo się przebarwia, kryształ zaś jest zbyt gruby. Drobny cukier do wypieków będzie najlepiej się przyklejał. Można też zmielić zwykły cukier w malakserze, wtedy nabierze drobniejszej struktury. Ogólnie, ciastka polecam.







CIASTECZKA KAWOWE
Składniki:
225g masła
60g cukru pudru
4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
70ml espresso
250g mąki
30g kakao
¼ łyżeczki soli
Masło utrzeć z cukrem. Dodać wanilię i espresso. Wsypać pozostałe składniki. Wymieszać. Ciasto zawinąć w folię, formując plaski wałek, jak przy biscotti. Schłodzić. Ciasto ciąć w plastry grubości 0,5cm. Piec w temperaturze 160°C przez 20 minut.
Posypka:
4 łyżki drobnego cukru

Jeszcze ciepłe ciastka obtoczyć w cukrze.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz