Ciasteczka z delikatnym aromatem kawy i
przyjemnym smakiem kakao. Kształtem przypominają biscotti, w smaku są bardzo
wyraziste, a cukrowa otoczka sprawia, że są jedyne w swoim rodzaju. Przepis
pochodzi z programu ‘Sugar’ i jest bardzo szybki w wykonaniu. Moje ciasto było
dość luźne, dlatego postanowiłam je schłodzić, aby ułatwić późniejsze krojenie
na porcje. Podczas pieczenia ciastka lekko się napuszają, ale nie zwiększają
mocno rozmiaru. Do obtoczenia najlepszy jest drobny cukier do wypieków. Cukier
puder za bardzo się przebarwia, kryształ zaś jest zbyt gruby. Drobny cukier do
wypieków będzie najlepiej się przyklejał. Można też zmielić zwykły cukier w
malakserze, wtedy nabierze drobniejszej struktury. Ogólnie, ciastka polecam.
CIASTECZKA
KAWOWE
Składniki:
225g
masła
60g
cukru pudru
4
łyżeczki ekstraktu waniliowego
70ml
espresso
250g
mąki
30g
kakao
¼
łyżeczki soli
Masło
utrzeć z cukrem. Dodać wanilię i espresso. Wsypać pozostałe składniki. Wymieszać.
Ciasto zawinąć w folię, formując plaski wałek, jak przy biscotti. Schłodzić.
Ciasto ciąć w plastry grubości 0,5cm. Piec w temperaturze 160°C przez 20 minut.
Posypka:
4 łyżki
drobnego cukru
Jeszcze
ciepłe ciastka obtoczyć w cukrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz