czwartek, 7 stycznia 2016

MAKOWIEC ZAWIJANY

Historia tego wypieku jest bardzo długa. Ma aż rok. Równiuteńko. W ubiegłe Święta postanowiłam zmierzyć się z tradycyjnym, zwijanym makowcem drożdżowym. Korzystałam z przepis ze strony Moje Wypieki. Najistotniejszym punktem w przygotowaniu makowca było odpowiednie zawinięcie ciasta w pergamin. Moja mama, doświadczona cukierniczka oraz wieloletnia specjalistka od makowców, postanowiła mi pomóc i zdradzić swoje metody. Odbyło się to mniej więcej tak: „Raz, dwa, trzy i makowiec gotowy. Raz, dwa, trzy i drugi makowiec gotowy. To teraz Twoja kolej.” Łatwizna, pomyślałam, ale łatwizną to nie było. Pierwsza rzecz: pergamin musi być dłuższy, niż ciasto (trzeba je trzy razy zrolować) i szerszy, niż ciasto, żeby było za co złapać. Wiadomo, że szewc bez butów chodzi, tak u mnie brakło pergaminu na trzeci makowiec. Był awaryjnie „sztukowany” z kilku małych arkuszy. Niestety papier puścił, a makowiec popękał. Druga sprawa: przy zawijaniu makowca w pergamin, należy zostawić maksymalnie 1 centymetr luzu. Wtedy ciasto będzie równe, gładkie, nie popęka. Punkt trzeci: zwijamy na trzy skręty, przy czym należy pamiętać, aby początek arkusza pergaminu znajdował się blisko krawędzi (łączenia) ciasta. Wtedy, gdy zwiniemy makowiec trzy razy, łączenie będzie na dole. Tyle filozofii. Pora na zakończenie tej całej historii. Ponieważ z trzech makowców, bez zarzutu był tylko jeden, mama stwierdziła, że niedługo musimy ten wypiek powtórzyć. I powtórzyłyśmy. Dokładnie rok później.





MAKOWIEC ZAWIJANY
Ciasto:
180ml ciepłego mleka
50g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
3 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ½ łyżki spirytusu
150g stopionego masła
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru. Odstawić na 10 minut. Suche składniki przesiać do miski. Dodać rozczyn drożdżowy. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę do wyrośnięcia. Ciasto lekko zagnieść. Podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na prostokąt o grubości 3mm.
            Masa makowa:
500g sparzonego i zmielonego maku
200g miodu
100g rodzynek
50g posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
6 białek
Mak wymieszać z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać pianę z białek. Masę podzielić na trzy części. Wyłożyć na rozwałkowane ciasto, zostawiając 1 centymetr ciasta dookoła brzegów. Zwinąć jak roladę. Końce ciasta zagiąć do środka, lub włożyć pod spód. Każdy makowiec zawinąć w papier do pieczenia, pozostawiając 1 centymetr luzu. Ułożyć na blaszce. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Piec w temperaturze 190°C przez 30-40 minut.
            Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
Cukier rozetrzeć z wodą. Polać przestudzone makowce.









 Zwijanie makowca




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz