Historia tego wypieku jest bardzo długa.
Ma aż rok. Równiuteńko. W ubiegłe Święta postanowiłam zmierzyć się z
tradycyjnym, zwijanym makowcem drożdżowym. Korzystałam z przepis ze strony Moje Wypieki. Najistotniejszym punktem w przygotowaniu makowca było odpowiednie
zawinięcie ciasta w pergamin. Moja mama, doświadczona cukierniczka oraz
wieloletnia specjalistka od makowców, postanowiła mi pomóc i zdradzić swoje
metody. Odbyło się to mniej więcej tak: „Raz, dwa, trzy i makowiec gotowy. Raz,
dwa, trzy i drugi makowiec gotowy. To teraz Twoja kolej.” Łatwizna, pomyślałam,
ale łatwizną to nie było. Pierwsza rzecz: pergamin musi być dłuższy, niż ciasto
(trzeba je trzy razy zrolować) i szerszy, niż ciasto, żeby było za co złapać.
Wiadomo, że szewc bez butów chodzi, tak u mnie brakło pergaminu na trzeci
makowiec. Był awaryjnie „sztukowany” z kilku małych arkuszy. Niestety papier
puścił, a makowiec popękał. Druga sprawa: przy zawijaniu makowca w pergamin,
należy zostawić maksymalnie 1
centymetr luzu. Wtedy ciasto będzie równe, gładkie, nie
popęka. Punkt trzeci: zwijamy na trzy skręty, przy czym należy pamiętać, aby
początek arkusza pergaminu znajdował się blisko krawędzi (łączenia) ciasta.
Wtedy, gdy zwiniemy makowiec trzy razy, łączenie będzie na dole. Tyle
filozofii. Pora na zakończenie tej całej historii. Ponieważ z trzech makowców,
bez zarzutu był tylko jeden, mama stwierdziła, że niedługo musimy ten wypiek
powtórzyć. I powtórzyłyśmy. Dokładnie rok później.
MAKOWIEC
ZAWIJANY
Ciasto:
180ml ciepłego
mleka
50g świeżych
drożdży
6 łyżek cukru
3 szklanki mąki
pszennej
6 żółtek
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
1 ½ łyżki
spirytusu
150g stopionego
masła
Drożdże
rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru. Odstawić na 10 minut. Suche składniki przesiać do miski. Dodać
rozczyn drożdżowy. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe
miejsce na minimum godzinę do wyrośnięcia. Ciasto lekko zagnieść. Podzielić na
trzy części. Każdą rozwałkować na prostokąt o grubości 3mm.
Masa
makowa:
500g sparzonego i zmielonego maku
200g miodu
100g rodzynek
50g posiekanych orzechów włoskich
½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
6 białek
Mak wymieszać z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać
pianę z białek. Masę podzielić na trzy części. Wyłożyć na rozwałkowane ciasto,
zostawiając 1 centymetr
ciasta dookoła brzegów. Zwinąć jak roladę. Końce ciasta zagiąć do środka, lub
włożyć pod spód. Każdy makowiec zawinąć w papier do pieczenia, pozostawiając 1 centymetr luzu. Ułożyć
na blaszce. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Piec w temperaturze 190°C przez 30-40 minut.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
Cukier rozetrzeć z wodą. Polać przestudzone makowce.
Zwijanie makowca
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz