Przedstawiam mój sprawdzony sposób na
żelatynę. Jest to połączenie technik, które widziałam w programach kulinarnych
Donny Hay i Anny Olson. Pierwsza rzecz, to proporcja. Na 250g kremu do ciasta
lub bitej śmietany wystarczy użyć 1 łyżeczkę żelatyny. Te proporcje należy
odpowiednio zwiększać, choć bez przesadnej dokładności. Nie dolewajcie też
większej ilości wody. Wiem, że wtedy łatwiej rozpuścić żelatynę, zwłaszcza przy
użyciu kuchenki gazowej. Przy zbyt rozwodnionej żelatynie, w kremie pojawią się
pęcherzyki powietrza, które według mnie, dodadzą mu „sztucznego” wyglądu. Nie
wpłynie to na smak kremu, ale jego konsystencja zmieni się z tzw. smooth –
gładkiej, w piankę - jak w ptasim mleczku. Jak namoczyć żelatynę? Pamiętajcie,
najpierw wlewajcie wodę, a dopiero potem wsypujcie żelatynę. Wtedy zyskacie
pewność, że każdy kryształek żelatyny wchłonie odpowiednią ilość wody. Gdy
wykonacie tę czynność w odwrotnej kolejności, woda wsiąknie tylko z wierzchu.
Tym samym, żelatyna nie rozpuści się dokładnie. Kolejny krok to sposób
nasypania żelatyny. Należy delikatnie rozsypać żelatynę po całej powierzchni
wody, najlepiej równą warstwą. Nie sypcie na raz, lecz lekko potrząsajcie
łyżeczką, żeby proszek spadał stopniowo. Teraz czekamy, aż żelatyna wchłonie
wodę, około minuty. Następnie trzeba żelatynę podgrzać, żeby się dokładnie
rozpuściła. Najlepiej zrobić to w mikrofalówce. Nie trzeba pilnować, mieszać,
itd. Wystarczy 10 - 15 sekund. Ważne, aby nie zakipiała, gdyż może stracić
właściwości żelujące. Żeby dobrze rozmieszać żelatynę w kremie, należy najpierw
rozmieszać ją z 1 łyżką kremu. Następnie taką mieszankę dodać do pozostałego
kremu i dobrze wymieszać. Jeśli dodamy całą żelatynę od razu, może ściąć się
zbyt szybko i pojawią się grudki. Niesmaczne. W zasadzie bez smaku, gumowate
coś, co plącze się między zębami. Nie polecam. Gotowym kremem można przekładać
ciasto. Jeśli chcecie wykonać z niego wzorki szprycą, najlepiej wstawić krem na
chwilę do lodówki, aby lekko stężał. Wtedy dekorowanie będzie łatwiejsze, a
krem utrzyma się w nadanym mu kształcie. Na koniec dodam tylko, że wpis oparty
jest na moich własnych spostrzeżeniach, a wszelkie dowody na potwierdzenie
moich racji zostały zjedzone.
HARTOWANA ŻELATYNA
Proporcje:
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka wody
250g ubitej śmietanki lub kremu do ciasta
Wodę wlać do miseczki. Żelatynę równo rozsypać na
powierzchni wody. Odstawić do napęcznienia na około minutę. Żelatynę podgrzać,
aż się rozpuści. Dodać do niej łyżkę kremu. Wymieszać. Przelać do pozostałego
kremu. Dokładnie wymieszać. Odstawić do stężenia.
2. Podgrzanie
3. Hartowanie
4. Wymieszanie z kremem
Super porady!
OdpowiedzUsuń