Poznaliśmy się przypadkiem za sprawą
Marthy Stewart. Nie mogłam im się oprzeć. Wyglądały niesamowicie. W środku
miały same dobre rzeczy. Do tego pieczenie i duszenie – żadna dieta niczego im
nie zarzuci. Polecam z makaronem, lub oryginalnie z tostem. Przepis spolszczony.
MEGA KLOPSIKI
Składniki:
800g mielonego mięsa
½ szklanki mleka
1 ½ szklanki drobno pokrojonego
chleba
1 małe jajko
½ posiekanej cebuli
2 łyżki natki pietruszki
½ łyżeczki oregano
½ szklanki startego sera żółtego
¾ szklanki twarogu
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
Chleb namoczyć w mleku. Odcisnąć.
Drobno posiekać. Do mięsa dodać chleb i pozostałe składniki. Dobrze wymieszać.
Podzielić na 6 części. Z każdej uformować dużą kulę. Ułożyć na blaszce.
Dodatkowo:
2 łyżki oleju
Przed pieczeniem każdy klops
posmarować z wierzchu olejem. Piec w temperaturze 200°C przez 20 minut. Klopsy
przełożyć do sosu pomidorowego.
Sos
marinara:
1
puszka krojonych pomidorów
1
cebula
2 ząbki
czosnku
2 łyżki
posiekanej bazylii
1 ½
łyżeczki soli
½
łyżeczki cukru
¼
łyżeczki pieprzu
1 łyżka
oliwy
Cebulę
i czosnek przysmażyć na oliwie. Dodać pomidory i przyprawy. Do sosu wrzucić
klopsiki. Dusić pod przykryciem przez około 30 minut na wolnym ogniu. Podawać z
grzanką lub z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz