niedziela, 17 stycznia 2016

MEGA KLOPSIKI

Poznaliśmy się przypadkiem za sprawą Marthy Stewart. Nie mogłam im się oprzeć. Wyglądały niesamowicie. W środku miały same dobre rzeczy. Do tego pieczenie i duszenie – żadna dieta niczego im nie zarzuci. Polecam z makaronem, lub oryginalnie z tostem. Przepis spolszczony.




MEGA KLOPSIKI
Składniki:
800g mielonego mięsa
½ szklanki mleka
1 ½ szklanki drobno pokrojonego chleba
1 małe jajko
½ posiekanej cebuli
2 łyżki natki pietruszki
½ łyżeczki oregano
½ szklanki startego sera żółtego
¾ szklanki twarogu
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
Chleb namoczyć w mleku. Odcisnąć. Drobno posiekać. Do mięsa dodać chleb i pozostałe składniki. Dobrze wymieszać. Podzielić na 6 części. Z każdej uformować dużą kulę. Ułożyć na blaszce.
            Dodatkowo:
2 łyżki oleju
Przed pieczeniem każdy klops posmarować z wierzchu olejem. Piec w temperaturze 200°C przez 20 minut. Klopsy przełożyć do sosu pomidorowego.
            Sos marinara:
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej bazylii
1 ½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
¼ łyżeczki pieprzu
1 łyżka oliwy
Cebulę i czosnek przysmażyć na oliwie. Dodać pomidory i przyprawy. Do sosu wrzucić klopsiki. Dusić pod przykryciem przez około 30 minut na wolnym ogniu. Podawać z grzanką lub z makaronem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz