czwartek, 29 października 2015

BABECZKI TORCIK WĘGIERSKI

Tort Węgierski przygotowywałam już na wiele okazji. Tym razem spróbowałam zamknąć go w mniejszej formie. Tak powstały Torcikowe Babeczki. Bardzo wykwintne w smaku, o eleganckim wyglądzie. Przepis długi, ale wbrew pozorom szybki w przygotowaniu. Polecam.





BABECZKI TORCIK WĘGIERSKI
Ciasto:
8 jaj
1 ½ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
40g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z cukrem. Wsypać suche składniki. Dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek. Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.
                  Polewa:
100g gorzkiej czekolady
100g masła
Masło rozpuścić z czekoladą. Zanurzyć w polewie kopuły babeczek. Odstawić do zastygnięcia.
                  Poncz:
1 szklanka soku z marynowanych wiśni
Babeczki przekroić na pół. Nasączyć obie części babeczki, po dwie łyżeczki ponczu na każdą część.
                  Krem:
500g serka mascarpone
500ml śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru
200g gorzkiej czekolady
Serek rozmieszać ze śmietanką. Wsypać cukier. Dodać rozpuszczoną czekoladę. Kremem przełożyć babeczki.
                  Wiśnie:
1 szklanka drylowanych wiśni w syropie
50ml wódki
Wiśnie wymieszać z alkoholem. Odstawić na 30 minut. Odsączyć wiśnie. Syrop zostawić do nasączenia ciasta. Na każdej warstwie kremu ułożyć kilka wiśni. Przykryć wierzchem ciasta.
                  Krem do dekoracji:
150ml śmietanki 30%
100g gorzkiej czekolady
Składniki roztopić w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzić. Gdy masa będzie zbyt rzadka, ubić ja mikserem. Na każdej babeczce zrobić rozetę, używając tylki M1.
                  Dodatkowo:
12 złotych cukrowych kuleczek
1/3 szklanki posiekanych prażonych orzechów
Na każdej rozetce ułożyć złotą kuleczkę. Posypać orzechami.
                  Kolejność warstw:
Ciasto – poncz – krem – wiśnie- poncz – ciasto – polewa – rozetka – złota kuleczka – orzechy.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz