Banoffee, ech banoffee, klasyko domowego
cukiernictwa. Klasyk, nie-klasyk, ale warto go wypróbować. Aromatyczne ciasto
skrywające słodką niespodziankę. Żeby nie było nam zbyt słodko, babeczka
zwieńczona jest bitą śmietaną. Polecam wszystkim łasuchom. Przepis opracowany
na podstawie programu Polski Turniej Wypieków.
BABECZKI BANOFFEE
Składniki:
225g mąki pszennej
75g cukru brązowego
2 jajka
3 banany
125g stopionego masła
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki imbiru
80g cukierków krówek
Suche składniki przesiać do miski. Dodać roztrzepane jajka,
rozgniecione banany oraz pozostałe mokre składniki. Wymieszać. Wsypać posiekane
cukierki. Ciasto przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.
Sos
toffi:
¾ szklanki cukru
5 łyżek wody
2/3 szklanki śmietanki 30%
Cukier wymieszać z wodą. Zagotować, aż karmel zrobi się
złocisto brązowy. Wlać śmietankę. Wymieszać. Gotować przez chwilę, aż sos
zgęstnieje. Wystudzić. Sosem nadziewać babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego.
Bita
śmietana:
250ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
12 plasterków suszonego banana
Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Udekorować wierzch
babeczek. Na śmietanie ułożyć banany. Dodatkowo można skropić sosem toffi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz