czwartek, 22 października 2015

BABECZKI BANOFFEE

Banoffee, ech banoffee, klasyko domowego cukiernictwa. Klasyk, nie-klasyk, ale warto go wypróbować. Aromatyczne ciasto skrywające słodką niespodziankę. Żeby nie było nam zbyt słodko, babeczka zwieńczona jest bitą śmietaną. Polecam wszystkim łasuchom. Przepis opracowany na podstawie programu Polski Turniej Wypieków.





BABECZKI BANOFFEE
Składniki:
225g mąki pszennej
75g cukru brązowego
2 jajka
3 banany
125g stopionego masła
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki imbiru
80g cukierków krówek
Suche składniki przesiać do miski. Dodać roztrzepane jajka, rozgniecione banany oraz pozostałe mokre składniki. Wymieszać. Wsypać posiekane cukierki. Ciasto przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.
            Sos toffi:
¾ szklanki cukru
5 łyżek wody
2/3 szklanki śmietanki 30%
Cukier wymieszać z wodą. Zagotować, aż karmel zrobi się złocisto brązowy. Wlać śmietankę. Wymieszać. Gotować przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Wystudzić. Sosem nadziewać babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego.
            Bita śmietana:
250ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
12 plasterków suszonego banana
Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Udekorować wierzch babeczek. Na śmietanie ułożyć banany. Dodatkowo można skropić sosem toffi.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz