środa, 21 października 2015

TORT KAJMAKOWY

Niech podniesie rękę ten, kto nigdy nie wyjadał masy kajmakowej prosto z puszki. Niewiele jest tych osób, prawda? Na takie małe grzeszki polecam pyszny Tort Kajmakowy. Inspiracja ze strony Zjem To.




TORT KAJMAKOWY
Składniki:
8 jaj
150g cukru
150g mąki pszennej
150g mielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka cukru waniliowego
Białka ubić na sztywno. Dodawać cukier. Wlać żółtka. Wsypać mąkę i orzechy. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 22 centymetrów. Piec w temperaturze 160°C przez 30-40 minut. Po wystudzeniu, ciasto przekroić na 4 blaty.
            Poncz:
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki likieru orzechowego
1 łyżka cukru
Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać likier. Wymieszać.
            Krem:
500g serka mascarpone
200ml śmietanki 30%
200g kajmaku
Serek zmiksować ze śmietanką. Dodać kajmak. Wymieszać.
            Dodatkowo:
200g dżemu z czarnej porzeczki
200g kajmaku
            Kolejność warstw:
Biszkopt – poncz – dżem – krem – biszkopt – poncz – dżem – krem - biszkopt – poncz – dżem – krem – biszkopt – poncz – kajmak.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz