Niech podniesie rękę ten, kto nigdy nie
wyjadał masy kajmakowej prosto z puszki. Niewiele jest tych osób, prawda? Na takie
małe grzeszki polecam pyszny Tort Kajmakowy. Inspiracja ze strony Zjem To.
TORT KAJMAKOWY
Składniki:
8 jaj
150g cukru
150g mąki pszennej
150g mielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka cukru waniliowego
Białka ubić na sztywno. Dodawać cukier. Wlać żółtka. Wsypać
mąkę i orzechy. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 22 centymetrów . Piec
w temperaturze 160°C
przez 30-40 minut. Po wystudzeniu, ciasto przekroić na 4 blaty.
Poncz:
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki likieru orzechowego
1 łyżka cukru
Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać likier. Wymieszać.
Krem:
500g serka mascarpone
200ml śmietanki 30%
200g kajmaku
Serek zmiksować ze śmietanką. Dodać kajmak. Wymieszać.
Dodatkowo:
200g dżemu z czarnej porzeczki
200g kajmaku
Kolejność
warstw:
Biszkopt – poncz – dżem – krem – biszkopt – poncz – dżem –
krem - biszkopt – poncz – dżem – krem – biszkopt – poncz – kajmak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz