Oto bardzo ciekawa wersja ‘drożdżowego z
rodzynkami’. Rodzynkowe nadzienie składa się z masy rodzynkowej zmiksowanej z
przyprawami i skórką pomarańczową. Dzięki moczeniu rodzynków w soku z
pomarańczy oraz dodatku przypraw, nadzienie zyskało orzeźwiającą i lekko
pikantną nutkę. Całość zwinięta w efektowną spiralę zachęca do kosztowania tego
przysmaku. Inspiracja pochodzi ze strony Back To The Cutting Board
CIASTO DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM RODZYNKOWYM
Składniki:
2 ¾ szklanki mąki pszennej
¼ łyżeczki soli
2 jajka
60g stopionego masła
¼ szklanki ciepłej wody
1/3 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka cukru
25g świeżych drożdży
Drożdże rozpuścić z cukrem w mleku. Suche składniki
przesiać do miski. Dodać rozczyn drożdżowy. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić
ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Ciasto rozwałkować na
prostokąt o wymiarach 50 x 40 centymetrów .
Nadzienie:
1 ¼ szklanki rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
½ szklanki soku z pomarańczy
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
¼ łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
Szklankę rodzynek namoczyć w soku pomarańczowym. Odcedzić.
Do rodzynek dodać przyprawy, skórkę pomarańczową i ekstrakt. Zmiksować na
gładką masę. Gotowe nadzienie rozprowadzić na rozwałkowanym cieście. Posypać
pozostałymi rodzynkami. Zwinąć w rulon. Przekroić wzdłuż na pół. Połowę ciasta
ułożyć spiralnie w tortownicy, nadzieniem do góry. Drugą część ciasta dołączyć
do spirali. Ciasto odstawić na 30 minut. Piec w temperaturze 180°C przez 35-40 minut. Po
wystudzeniu, ciasto można polukrować.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz