środa, 19 listopada 2014

BISCOTTI Z WIŚNIAMI I ESPRESSO

Moje kochane sucharki powstały w wersji kawowo – wiśniowej. Bardzo pysznej. Ale które biscotti nie są pyszne? Wiśnie użyte w ciastkach miały być suszone ale postanowiłam wykorzystać przygotowane latem Wisienki w Syropie. Była to orzeźwiająca nuta w tym kawowym aromacie. Smaki doskonale ze sobą harmonizowały. Przepis pochodzi ze strony Marthy Stewart.






BISCOTTI Z WIŚNIAMI I ESPRESSO
Składniki:
4 łyżki espresso w proszku
2 ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
3 jajka
¾ szklanki posiekanych orzechów laskowych
¾ szklanki suszonych wiśni
Wanilię wymieszać z espresso na pastę. Dodać ją do lekko roztrzepanych jajek. Wymieszać. Sypkie składniki wymieszać w misce. Dodać jajka. Wymieszać. Dodać orzechy i wiśnie. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować dwa lekko spłaszczone wałki. Umieścić na blaszce. Piec w temperaturze 200°C przez 20-25 minut. Ciasta lekko przestudzić. Kroić w skośne kromki o szerokości 1 centymetra. Ciastka ułożyć płasko na blaszce. Piec je jeszcze przez 15 minut. W trakcie pieczenia biscotti odwrócić. Biscotti można przechowywać do 3 miesięcy.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz