Z ciastem drożdżowym efektowne pieczenie
jest o tyle proste, że wystarczy w pomysłowy sposób zwinąć, skleić, naciąć
ciasto i mamy wspaniały rezultat. Tak też było w przypadku Cynamonowego Wieńca
Drożdżowego. Bazą nadzienia był standardowo cukier z cynamonem ale sposób
zwijania ciasta sprawił, że zachwycało. Oparłam się na przepisie ze strony
Kulinarne Wyskoki. Przyznaję się, że trudnością dla mnie było dzielenie
składników na 1/8 szklanki, ponieważ moja miarka w oku różnie takie sprawy
odmierza i ciasto wyszło mi zbyt zwarte. Użyłam ciasta z przepisu na Drożdżówkę Do Odrywania, z którym zawsze dobrze mi się pracuje. Upiekłam wspaniałe,
pachnące i efektowne ciasto. Nie tylko dorośli zachwycali się jego kształtem
ale nawet moje dwie małe babeczki wytrzeszczały gały na widok wieńca. Ale
fajnie. Polecam przepis.
CYNAMONOWY
WIENIEC DROŻDŻOWY
Ciasto:
2 ¾
szklanki mąki pszennej
¼
łyżeczki soli
2 jajka
60g
stopionego masła
¼
szklanki ciepłej wody
1/3
szklanki ciepłego mleka
1 łyżka
cukru
25g
świeżych drożdży
Drożdże
z cukrem rozpuścić w mleku. Suche składniki przesiać do miski. Dodać rozczyn
drożdżowy i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe
miejsce na godzinę. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 40
centymetrów .
Nadzienie:
80g
masła
4 łyżki
cukru
3
łyżeczki cynamonu
Masło
rozetrzeć z cukrem i cynamonem. Smarować rozwałkowane ciasto. Zwinąć jak
roladę. Ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Części ciasta skręcić
w warkocz tak, aby widoczne były warstwy pasty cynamonowej. Ułożyć na blaszce w kształt wieńca. Końce skleić. Ciasto odstawić na 30 minut. Piec w temperaturze180°C przez 30-35 minut.
w warkocz tak, aby widoczne były warstwy pasty cynamonowej. Ułożyć na blaszce w kształt wieńca. Końce skleić. Ciasto odstawić na 30 minut. Piec w temperaturze
Instrukcja zwijania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz