Oto kolejna wersja kruchego ciasta
drożdżowego. Tym razem w jesienno-zimowym towarzystwie cynamonu. Praca z tym
rodzajem ciasta była bardzo przyjemna. Po upieczeniu ciasto było kruche ale
niezbyt twarde nawet następnego dnia. Spiralki łatwo się formowały i
utrzymywały swój kształt. Po upieczeniu prezentowały się obłędnie. Potrójna
warstwa ciasta przełożona cukrem cynamonowym widoczna na skręceniach to
wizytówka ciastek. Ciasto należy rozwałkować maksymalnie na szerokość 15 centymetrów ,
wtedy ciastka będą miały najlepsze proporcje. U mnie było to już 20 centymetrów , więc
spiralki były gigantyczne. Mimo to, swój urok i elegancję zachowały. To już
kolejny wypróbowany przepis ze strony Feerii Smaków. Polecam. Z podobnego
rodzaju ciasta możecie zrobić też Cukrowe Świderki.
CYNAMONOWE
SPIRALKI
Ciasto:
20g
świeżych drożdży
5
łyżek wody
4
łyżki mleka
50g
masła
4
łyżki cukru
½
łyżeczki soli
2
jajka
500g
mąki pszennej
Drożdże
rozetrzeć z wodą. Masło rozpuścić z mlekiem, solą i cukrem. Jajka ubić. Dodać
wystudzone masło z dodatkami oraz drożdże. Wsypać mąkę. Wyrobić ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą
porcję ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 15 x 40 centymetrów .
Dodatkowo:
60g
stopionego masła
4
łyżki drobnego cukru
2
łyżeczki cynamonu
Cukier
wymieszać z cynamonem. Pierwszy płat ciasta smarować masłem. Posypać połową
cukru cynamonowego. Na tym ułożyć kolejny płat ciasta. Lekko docisnąć. Smarować
masłem. Posypać pozostałym cukrem cynamonowym. Przykryć ostatnim płatem ciasta.
Lekko docisnąć. Ciasto pokroić w paski o szerokości 2-3 centymetrów .
Skręcić w spirale. Końce skleić. Smarować pozostałym masłem. Odstawić na 30
minut. Piec w temperaturze 200°C
przez 10-15 minut.
Wyglądają pięknie
OdpowiedzUsuń