sobota, 8 listopada 2014

CYNAMONOWE SPIRALKI

Oto kolejna wersja kruchego ciasta drożdżowego. Tym razem w jesienno-zimowym towarzystwie cynamonu. Praca z tym rodzajem ciasta była bardzo przyjemna. Po upieczeniu ciasto było kruche ale niezbyt twarde nawet następnego dnia. Spiralki łatwo się formowały i utrzymywały swój kształt. Po upieczeniu prezentowały się obłędnie. Potrójna warstwa ciasta przełożona cukrem cynamonowym widoczna na skręceniach to wizytówka ciastek. Ciasto należy rozwałkować maksymalnie na szerokość 15 centymetrów, wtedy ciastka będą miały najlepsze proporcje. U mnie było to już 20 centymetrów, więc spiralki były gigantyczne. Mimo to, swój urok i elegancję zachowały. To już kolejny wypróbowany przepis ze strony Feerii Smaków. Polecam. Z podobnego rodzaju ciasta możecie zrobić też Cukrowe Świderki.






CYNAMONOWE SPIRALKI
Ciasto:
20g świeżych drożdży
5 łyżek wody
4 łyżki mleka
50g masła
4 łyżki cukru
½ łyżeczki soli
2 jajka
500g mąki pszennej
Drożdże rozetrzeć z wodą. Masło rozpuścić z mlekiem, solą i cukrem. Jajka ubić. Dodać wystudzone masło z dodatkami oraz drożdże. Wsypać mąkę. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą porcję ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 15 x 40 centymetrów.
            Dodatkowo:
60g stopionego masła
4 łyżki drobnego cukru
2 łyżeczki cynamonu
Cukier wymieszać z cynamonem. Pierwszy płat ciasta smarować masłem. Posypać połową cukru cynamonowego. Na tym ułożyć kolejny płat ciasta. Lekko docisnąć. Smarować masłem. Posypać pozostałym cukrem cynamonowym. Przykryć ostatnim płatem ciasta. Lekko docisnąć. Ciasto pokroić w paski o szerokości 2-3 centymetrów. Skręcić w spirale. Końce skleić. Smarować pozostałym masłem. Odstawić na 30 minut. Piec w temperaturze 200°C przez 10-15 minut.
















1 komentarz: