Oto śnieżna propozycja lekkich ciastek
zimowych. Śniegowe kule, ponieważ delikatne kruche ciasto zostało obficie
obtoczone w cukrze pudrze. Kulki łatwo się formowało. Podczas pieczenia
utrzymywały kształt i prawie wcale nie zmieniły koloru. Ciastka były
aromatyczne i chrupiące. Bardzo atrakcyjne dla małych podjadaczy. Śniegowe kule
mogą stanowić także dziecięcą opcję dla świątecznych wypieków. Przepis z MoichWypieków.
ŚNIEGOWE
KULE
Składniki:
230g
masła
½
szklanki cukru pudru
2
łyżeczki ekstraktu waniliowego
¼
łyżeczki soli
½
łyżeczki cynamonu
2 ¼
szklanki mąki pszennej
¾
szklanki uprażonych orzechów włoskich
Masło
utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i posiekane
orzechy. Z ciasta lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Ułożyć na
blaszce z papierem do pieczenia. Ciastka razem z blaszką wstawić do lodówki na
30 minut. Piec w temperaturze 180°C
przez 10-12 minut.
Dodatkowo:
2
szklanki cukru pudru
Jeszcze
ciepłe ciastka obtaczać w cukrze pudrze. Czynność powtórzyć 3-4 razy. Przechowywać w szczelnym pojemniku do dwóch tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz