wtorek, 25 listopada 2014

ŚNIEGOWE KULE

Oto śnieżna propozycja lekkich ciastek zimowych. Śniegowe kule, ponieważ delikatne kruche ciasto zostało obficie obtoczone w cukrze pudrze. Kulki łatwo się formowało. Podczas pieczenia utrzymywały kształt i prawie wcale nie zmieniły koloru. Ciastka były aromatyczne i chrupiące. Bardzo atrakcyjne dla małych podjadaczy. Śniegowe kule mogą stanowić także dziecięcą opcję dla świątecznych wypieków. Przepis z MoichWypieków.







ŚNIEGOWE KULE
Składniki:
230g masła
½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu
2 ¼ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki uprażonych orzechów włoskich
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i posiekane orzechy. Z ciasta lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Ciastka razem z blaszką wstawić do lodówki na 30 minut. Piec w temperaturze 180°C przez 10-12 minut.
Dodatkowo:
2 szklanki cukru pudru
Jeszcze ciepłe ciastka obtaczać w cukrze pudrze. Czynność powtórzyć 3-4 razy. Przechowywać w szczelnym pojemniku do dwóch tygodni.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz