Tort z okazji urodzin naszej Cioci
Iwonki. Tak naprawdę chciałam się przekonać, czy pyszny krem czekoladowy z
Tortu Węgierskiego będzie równie smaczny z białą czekoladą. Był pyszny. Gdy
moje dziewczyny usłyszały o tym, że będzie tort, od razu pytały dla kogo.
Najbliżej w kalendarzu znalazłyśmy ciocię Iwonkę i ustaliłyśmy, że tort będzie
dla niej. Oprócz czekoladowego kremu, do tortu dodałam pralinę migdałową.
Migdałowy smak wzbogacał też dodatek amaretto. Tort był lekki i delikatny.
Pralinka dodała mu nieco chrupkości. Ponieważ nie posiadam malaksera, pralinkę
robiłam z dodatkiem masła i z płatków migdałów. Jeśli macie możliwości, można
ją zrobić z całych migdałów na samym cukrze. Na koniec dodam, że biszkopt
naprawdę piecze się bez dodatku proszku do pieczenia. Wychodzi świetny. Równo
rośnie i ładnie zachowuje kształt po wyjęciu z formy. Smacznego.
TORT MIGDAŁOWY NA CIEMNYM
SPODZIE
Biszkopt:
5 jaj
¾ szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
Białka ubić. Dodać cukier. Wlać
żółtka. Wsypać mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy
o średnicy 22
centymetrów . Dno tortownicy posmarować masłem i wyłożyć
pergaminem. Nie smarować boków tortownicy. Ciasto piec w temperaturze 160°C przez 35-40 minut. Studzić
w formie. Przekroić na 3 blaty.
Krem:
500g serka mascarpone
500ml śmietanki 30%
300g białej czekolady
3 łyżki cukru pudru
Śmietankę wymieszać z serkiem i
cukrem. Dodać stopioną czekoladę. Schłodzić.
Pralinka
migdałowa:
100g płatków migdałów
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
Na patelni roztopić cukier. Dodać
masło. Wsypać migdały. Dokładnie wymieszać. Smażyć, aż migdały się
przyrumienią. Pralinkę wyłożyć na blaszkę spryskaną olejem. Wystudzić.
Pokruszyć.
Polewa:
200g białej czekolady
Czekoladę stopić w kąpieli
wodnej. Wierzch schłodzonego ciasta polać poolewą.
Dodatkowo:
½ szklanki likieru amaretto
Likierem nasączyć blaty
biszkoptowe.
Kolejność
warstw:
Biszkopt – likier – 1/3 kremu –
1/3 pralinki – biszkopt – likier – 1/3 kremu – 1/3 pralinki – biszkopt – likier
– 1/3 kremu na wierzch i boki – polewa – 1/3 pralinki do dekoracji wierzchu i
boków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz