Kolejna odsłona ciasteczek biscotti. Tym
razem prezentują się w towarzystwie pistacji i żurawiny. W tle wyczuwalny jest
także aromat skórki cytrynowej. Przepis bazowy – moja klasyka. Dodatki oparte
na wypieku z programu Paula Hollywooda. Cóż więcej dodawać, proszę się
częstować.
BISCOTTI Z PISTACJAMI I
ŻURAWINĄ
Składniki:
2 ¼ szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
1 łyżka startej skórki z cytryny
1 łyżka startej skórki z cytryny
1 szklanka pistacji
½ szklanki suszonej żurawiny
Wszystkie składniki wymieszać. Z
ciasta uformować dwa lekko spłaszczone wałki. Piec je w temperaturze 160°C przez 35 minut. Lekko
przestudzić. Pokroić w skośne kromki o grubości 1 centymetra . Ciastka
ułożyć płasko na blaszce. Piec je jeszcze przez 15 minut. W połowie pieczenia
można je przewrócić na drugą stronę. Biscotti przechowywać do 3 miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz