poniedziałek, 29 września 2014

PIZZA STROMBOLI

Pizza Stromboli była idealnym rozwiązaniem weekendowych dylematów. Stanowiła świetną przekąskę na niedzielne popołudnie i wieczór. Prezentowała się znakomicie na talerzu zarówno w całości, jak też pokrojona. Dobra na ciepło, na zimno, na śniadanie, na wynos, z dodatkami świetna również na obiad. Najważniejsze jednak było to, że użyte w niej składniki nadzienia idealnie wkomponowały się w moje wymagające kubki smakowe. Przepis wypatrzyłam na stronie Zjem To i od razu wiadomo było, że ‘zjem to’. O zwijanej pizzy gdzieś tam już słyszałam, ale tu szczególnie zaskoczyły mnie dodatki. Mam na myśli marynowaną paprykę i ogórki konserwowe. Nigdy wcześniej nie słyszałam o takim połączeniu ale wiedziałam, że będzie znakomite. Nie myliłam się. Oczywiście składniki nadzienia można dowolnie modyfikować. Ja pozostaję przy swoim. Smacznego zwijania.






PIZZA STROMBOLI
Ciasto:
500g mąki
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
250ml ciepłej wody
Drożdże rozmieszać z cukrem i 2 łyżkami wody. Pozostałe składniki przełożyć do miski. Dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 centymetrów. Przykryć. Odstawić na 10 minut.
            Nadzienie:
½ szklanki sosu pomidorowego
10 plastrów szynki
5 plastrów salami
1 kulka sera mozzarella
100g tartego żółtego sera
100g papryki konserwowej
4 ogórki konserwowej
Na cieście rozsmarować sos. Ułożyć na nim resztę nadzienia. Brzegi ciasta założyć do środka. Zwinąć roladę. Brzeg skleić wodą. Pizzę ułożyć na blaszce. Naciąć skośnie co 2 centymetry.
            Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
1 łyżeczka oregano lub innych ziół
Wierzch pizzy smarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypać ziołami. Piec w temperaturze 200°C przez 30-35 minut. Gdy lekko przestygnie, pizzę kroić w grube plastry.











1 komentarz:

  1. Och, przypomniałam sobie ten smak! Cieszę się, że i Tobie przypadł do gustu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń