Krem cytrynowy powoli zyskuje popularność
wśród naszego koła gospodyń, a raczej miłośników wypieków. Do mnie przywędrował
wraz z Babeczkami z Lemon Curd. Może stanowić także nadzienie do rolady,
orzeźwiającą warstwę przy przekładańcu biszkoptowym lub też być dodatkiem do tart i deserów. Bardzo lubię jego smak. Jest równocześnie słodki i kwaśny. Babeczki
nim nadziane momentalnie zyskały na smaku i zostały docenione za różnorodność
tekstur. Krem przygotowuje się w dość prosty sposób. Zazwyczaj wystarczy użyć
trzech dużych cytryn. Podczas gotowania kremu nigdy nie pamiętałam, czy miał
się zagotować, czy tylko zgęstnieć. Teraz wiem, że nic złego się nie dzieje,
gdy masa zakipi. Krem się nie warzy ale też nie gęstnieje tak mocno, jak
budyń. Właściwej konsystencji nabiera dopiero po solidnym schłodzeniu. Lemon Curd używałam także do Babeczek Cytrynowych, Babeczek z Bezą oraz Babeczek Na Ciepło.
KREM CYTRYNOWY LEMON CURD
Składniki:
3 jaja
1 ½ szklanki cukru
75g masła
3 łyżki startej skórki z cytryny
3 łyżki startej skórki z cytryny
170ml soku z cytryny
Roztopić masło. Dodać cukier. Dodać dobrze roztrzepane jaja. Wlać sok i wsypać skórkę z cytryny. Mieszać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Krem przetrzeć przez sito. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz