środa, 7 maja 2014

TARTA JABŁKOWA Z KREMEM TWAROŻKOWYM

Jest to dość szybka w wykonaniu tarta z przepisu Laury Calder. Bardziej domowa, niż wykwintna ale przecudownie słodko pyszna. Dodałam nie obrane jabłka ze względu na walory estetyczne. Jednak przekonałam się, że skórki z jabłek lubią zaplątać się pomiędzy zębami. Nie przypadło mi to do gustu. Natomiast świetnie wpasował się tutaj krem twarożkowy. A na wierzchu chrupiące migdały.






TARTA JABŁKOWA Z KREMEM TWAROŻKOWYM
Ciasto:
125g masła
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
Masło utrzeć z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Ciastem wylepić formę. Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut.
            Ser:
200g twarogu
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¼ szklanki cukru
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wylać na ciepłe ciasto.
            Jabłka:
4 jabłka
¼ szklanki cukru
½ łyżeczki cynamonu
½ szklanki słupków migdałów lub orzechów włoskich
Obrane jabłka pokroić w półplasterki. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Plastry jabłek rozłożyć spiralnie na serze. Posypać orzechami. Piec przez 30-40 minut.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz