Jest to dość szybka w wykonaniu tarta z
przepisu Laury Calder. Bardziej domowa, niż wykwintna ale przecudownie słodko
pyszna. Dodałam nie obrane jabłka ze względu na walory estetyczne. Jednak
przekonałam się, że skórki z jabłek lubią zaplątać się pomiędzy zębami. Nie
przypadło mi to do gustu. Natomiast świetnie wpasował się tutaj krem
twarożkowy. A na wierzchu chrupiące migdały.
TARTA
JABŁKOWA Z KREMEM TWAROŻKOWYM
Ciasto:
125g
masła
1/3
szklanki cukru
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1
szklanka mąki pszennej
Masło
utrzeć z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Ciastem wylepić formę. Piec w
temperaturze 200°C
przez 15 minut.
Ser:
200g
twarogu
1 jajko
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
¼
szklanki cukru
Wszystkie
składniki dokładnie wymieszać. Wylać na ciepłe ciasto.
Jabłka:
4
jabłka
¼
szklanki cukru
½
łyżeczki cynamonu
½
szklanki słupków migdałów lub orzechów włoskich
Obrane
jabłka pokroić w półplasterki. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Plastry
jabłek rozłożyć spiralnie na serze. Posypać orzechami. Piec przez 30-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz