wtorek, 6 maja 2014

CHRUPIĄCE BABECZKI CZEKOLADOWE

Te wspaniałe babeczki znalazłam na stronie Baykers Royale. Znajdują się tam przepiękne zdjęcia wypieków i, jak się zaraz okaże, również pysznych wypieków. Od razu przyznaję się do tego, że zmieniłam ciasto w babeczkach. Zdecydowanie lepiej jadło się ciasto ucierane na bazie masła i bardziej odpowiadała mi jego konsystencja. Aby trochę przełamać słodki smak, nadziałam babeczki dżemem z czarnej porzeczki. Nie było to niezbędne, ale dodało odrobinę rześkości. Pozostałe elementy były bez zastrzeżeń. Całość wyglądała imponująco. Smakowała równie dobrze. Polecam.








CHRUPIĄCE BABECZKI CZEKOLADOWE
Ciasto:
300g masła
240g cukru
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
260g mąki pszennej
40g kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
4 łyżki kawy rozpuszczalnej rozrobione w 4 łyżkach wrzątku
1 szklanka cukierków Maltikeks
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać jajka. Wlać wanilię. Wsypać suche składniki. Dodać mleko i kawę. Wsypać pokrojone Maltikeksy. Ciasto nałożyć do papilotek. Piec w temperaturze 170°C przez 25 minut. Porcja na 24 babeczki.
            Nadzienie:
1 ½ szklanki dżemu z czarnej porzeczki
Przy użyciu rękawa cukierniczego babeczki nadziać dżemem.
            Beza czekoladowa:
5 białek
1 ½ szklanki cukru
500g masła
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki kakao
300g gorzkiej czekolady
Białka ubijać na parze. Dodawać cukier. Gdy cukier się rozpuści, pianę ubijać mikserem przez 10-12 minut, aż ostygnie. Dodawać pokrojone masło. Dodać sól, wanilię i kakao. Wlać czekoladę. Dekorować babeczki. Schłodzić.
            Sos:
150g gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
4-5 łyżek ciepłej wody
Czekoladę ze śmietanką rozpuścić na parze. Dodać cukier. Wlewać po łyżce wody, aż sos będzie spójny. Sosem polać babeczki.
            Dodatkowo:
1 szklanka pokrojonych ciastek Maltikeks
½ szklanki całych Maltikeks
Warstwę sosu posypać pokrojonymi ciasteczkami. Zrobić mały kleks kremu i położyć na nim całą kulkę Maltikeks.









W wersji hurtowej...




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz