Te wspaniałe babeczki znalazłam na
stronie Baykers Royale. Znajdują się tam przepiękne zdjęcia wypieków i, jak się
zaraz okaże, również pysznych wypieków. Od razu przyznaję się do tego, że
zmieniłam ciasto w babeczkach. Zdecydowanie lepiej jadło się ciasto ucierane na
bazie masła i bardziej odpowiadała mi jego konsystencja. Aby trochę przełamać
słodki smak, nadziałam babeczki dżemem z czarnej porzeczki. Nie było to
niezbędne, ale dodało odrobinę rześkości. Pozostałe elementy były bez
zastrzeżeń. Całość wyglądała imponująco. Smakowała równie dobrze. Polecam.
CHRUPIĄCE
BABECZKI CZEKOLADOWE
Ciasto:
300g
masła
240g
cukru
4 jajka
2
łyżeczki ekstraktu waniliowego
260g mąki
pszennej
40g
kakao
3
łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki
mleka
4 łyżki
kawy rozpuszczalnej rozrobione w 4 łyżkach wrzątku
1
szklanka cukierków Maltikeks
Masło
utrzeć z cukrem. Dodawać jajka. Wlać wanilię. Wsypać suche składniki. Dodać
mleko i kawę. Wsypać pokrojone Maltikeksy. Ciasto nałożyć do papilotek. Piec w
temperaturze 170°C
przez 25 minut. Porcja na 24 babeczki.
Nadzienie:
1 ½
szklanki dżemu z czarnej porzeczki
Przy
użyciu rękawa cukierniczego babeczki nadziać dżemem.
Beza czekoladowa:
5
białek
1 ½
szklanki cukru
500g
masła
¼
łyżeczki soli
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki
kakao
300g gorzkiej
czekolady
Białka
ubijać na parze. Dodawać cukier. Gdy cukier się rozpuści, pianę ubijać mikserem
przez 10-12 minut, aż ostygnie. Dodawać pokrojone masło. Dodać sól, wanilię i kakao. Wlać czekoladę. Dekorować babeczki. Schłodzić.
Sos:
150g
gorzkiej czekolady
2 łyżki
śmietanki 30%
4 łyżki
cukru pudru
4-5
łyżek ciepłej wody
Czekoladę
ze śmietanką rozpuścić na parze. Dodać cukier. Wlewać po łyżce wody, aż sos
będzie spójny. Sosem polać babeczki.
Dodatkowo:
1
szklanka pokrojonych ciastek Maltikeks
½ szklanki
całych Maltikeks
Warstwę
sosu posypać pokrojonymi ciasteczkami. Zrobić mały kleks kremu i położyć na nim
całą kulkę Maltikeks.
W wersji hurtowej...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz