piątek, 9 maja 2014

BISCOTTI Z ORZECHAMI LASKOWYMI I DAKTYLAMI

Polubiłam biscotti. I to bardzo. Smakują wspaniale, są bardzo aromatyczne, przepełnione dodatkami. Do tego nie ma kłopotów z ich przechowywaniem. W domowym zaciszu nazywam je ‘sucharkami’, ponieważ nie na każde zęby się nadają, heheh. Namoczone w herbacie, czy kawie smakują równie dobrze, więc nie ma z nimi problemu. Przepis na ciasto jest standardowy, natomiast dobór dodatków oparty był na przepisie z programu Chleby Paula Hollywooda. Polecam.





BISCOTTI Z ORZECHAMI LASKOWYMI I DAKTYLAMI
Składniki:
2 ¼ szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ szklanki miodu
1 łyżka startej skórki cytrynowej
1 szklanka orzechów laskowych
½ szklanki suszonych daktyli
Mąkę wymieszać z proszkiem, jajami, cukrem i miodem. Zagnieść ciasto. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Uformować dwa wałki. Piec w temperaturze 160°C przez 35 minut. Ciasto pokroić w skośne plastry grubości 1,5 centymetra. Piec je przez kolejne 15 minut. W połowie pieczenia plastry odwrócić na drugą stronę.








Z dedykacją dla Anetki..


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz