Moje córuchny od kilku już dni dopraszają
mnie o lody. Najpierw chciałam odrobinę poszaleć i zrobić lody trzęsione w
worku z lodem, z przepisu Rachel Khoo. Metoda była może i dobra ale smak lodów
był niespecjalnie zachwycający. Tylko mleko i śmietanka 1:1, co dało efekt
mlecznych lodów wodnych. Nie ma to jak krem custard. Do niego dodałam zarówno
zmielone, jak i siekane orzechy. Uprażone orzechy cudownie aromatyzowały smak
kremu. Powstały pachnące i lekko chrupiące lody. Mimo to postanowiłam nie
nazywać ich lodami orzechowymi. Główka pracuje i wymyśliła, żeby do lodów orzechowych dodać masło orzechowe. Póki co, nie znalazłam jeszcze takiego
przepisu ale mam nadzieję, że dzięki tej podmianie efekt smakowy i wizualny
będzie silniejszy. Tak więc do następnego razu. Życzę orzechowego smacznego.
LODY
Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
Składniki:
1 ½
szklani mleka
2/3
szklanki cukru
500ml
śmietanki 30%
1 laska
wanilii
5
żółtek
¾
szklanki uprażonych orzechów włoskich
Mleko i
połowę śmietanki podgrzać z wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem. Powoli dodawać
mleko. Gotować na wolnym ogniu do lekkiego zgęstnienia, aż zniknie piana. Nie
zagotować. Masę schłodzić przez kilka godzin
w lodówce. Dodać ubitą pozostałą śmietankę. Wsypać ½ szklanki zmielonych
orzechów i ¼ szklanki posiekanych orzechów. Zamrozić. Lody można mieszać co 30
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz