Tym razem sconesy z przepisu Anny Olson
bardziej przypominały ciastka, niż bułeczki. Może przez to, że były mniejsze niż zwykle i je trochę przepiekłam. A może to taki przepis. Tego jeszcze nie
wiem. Wiem tylko, że były smaczne, dla mnie najlepsze z masłem. Tym
razem w walentynkowej formie. Szczególnie Natka wyczekiwała walentynek. Gdy
tylko zobaczyła rano serduszkowe sconesy, powiedziała ‘Mamo, te ciastka zjemy,
jak będą walentynki. Odpowiedziałam jej ‘Skarbie, dzisiaj są walentynki’.
Radosny wyraz zaskoczenia na twarzy córki – bezcenny. Oryginalnie dodatek do tych sconesów stanowił Krem Cynamonowy, którego ja użyłam do Racuchów z jabłkami i rodzynkami.
SCONES
Z ORZECHAMI
Składniki:
3
szklanki mąki pszennej
¼
szklanki cukru
1 łyżka
proszku do pieczenia
½
łyżeczki soli
200g
masła
¼
szklanki miodu
¾
szklanki mleka
1
szklanka prażonych orzechów włoskich lub pekan
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masło
posiekać z suchymi składnikami. Dodać miód i mleko. Wsypać posiekane orzechy.
Zagnieść ciasto. Rękami spłaszczyć ciasto i złożyć kilkakrotnie w kopertę.
Ciasto rozwałkować na grubość 2 centymetrów . Wycinać koła.
Wierzch:
2 łyżki
mleka
2 łyżki
cukru lub sezamu
Wierzch
smarować mlekiem. Można posypać cukrem lub sezamem. Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz