To były ekspresowe ciasteczka upieczone
pod wpływem impulsu. Przepis wycięłam z dawno zapomnianej gazety, teraz
nastąpiła jego reaktywacja. Wystarczyło dokładnie wymieszać składniki i ciastka
były gotowe. Piekłam je bez nadzienia, ponieważ moje dziurki odrobinę niszczyły
owal ciasta. Okazało się, że ciastka były pyszne same w sobie. Kruche, miękkie,
a zarazem chrupiące. Kusiły migdałowym aromatem. Do herbatki w sam raz.
KRUCHE
CIASTECZKA MIGDAŁOWE
Składniki:
120g mąki pszennej
120g
zmielonych migdałów
120g
cukru
120g
masła
3
krople ekstraktu migdałowego
Masło
utrzeć z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Formować
kulki wielkości orzecha. Każdą lekko spłaszczyć. Można zrobić wzorek widelcem.
Ciastka piec w temperaturze 150°C
przez 20 minut. Przed upieczeniem ciastek można w nich zrobić wgłębienie, a po
upieczeniu ułożyć w nim konfiturę lub krem czekoladowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz