sobota, 8 lutego 2014

KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE

To były ekspresowe ciasteczka upieczone pod wpływem impulsu. Przepis wycięłam z dawno zapomnianej gazety, teraz nastąpiła jego reaktywacja. Wystarczyło dokładnie wymieszać składniki i ciastka były gotowe. Piekłam je bez nadzienia, ponieważ moje dziurki odrobinę niszczyły owal ciasta. Okazało się, że ciastka były pyszne same w sobie. Kruche, miękkie, a zarazem chrupiące. Kusiły migdałowym aromatem. Do herbatki w sam raz.







KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE
Składniki:
120g mąki pszennej
120g zmielonych migdałów
120g cukru
120g masła
3 krople ekstraktu migdałowego
Masło utrzeć z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Formować kulki wielkości orzecha. Każdą lekko spłaszczyć. Można zrobić wzorek widelcem. Ciastka piec w temperaturze 150°C przez 20 minut. Przed upieczeniem ciastek można w nich zrobić wgłębienie, a po upieczeniu ułożyć w nim konfiturę lub krem czekoladowy.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz