Niedzielną struclę rzeczywiście upiekłam
na niedzielę mimo, że nie był to typowo świąteczny wypiek. Ta drożdżówka, sama
w sobie tylko lekko słodka, świetnie nadawała się na podwieczorek w
towarzystwie masła i dżemu. W takim połączeniu smakowała najbardziej. Prawie jak
Drożdżówka Babci Tosi. Słowo ‘prawie’ było tu znaczące, ponieważ nic nie
dorówna drożdżowce Babci. Ale strucla mile pobudziła kubki smakowe i ożywiła
wspomnienia. Przepis z książki Ulubione Ciasta Kasi.
NIEDZIELNA
STRUCLA
Składniki:
500g
mąki pszennej
30g świeżych drożdży
60g
cukru
60g
masła
1 jajko
1
szklanka mleka
1
cytryna
¼
łyżeczki soli
1
żółtko do smarowania
Drożdże
rozmieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Do miski przesiać mąkę. Dodać sól,
skórkę z cytryny, stopione masło i jajko. Wlać rozczyn. Wyrobić ciasto.
Odstawić na 1 godzinę. Z ciasta zrobić 3 wałki. Spleść warkocz. Ułożyć na
blaszce. Wierzch posmarować żółtkiem. Odstawić na 15 minut. Piec w temperaturze
220°C
przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz