Przepis na włoskie bułeczki pochodzi z kącika
kulinarnego Pana Piotra Kucharskiego w DDTvn. Jestem nimi zachwycona. Może to
przez ten lekko ziołowy smak, a może przez to, że były to moje pierwsze
samodzielnie wykonane bułki, do tego udane. Jedno jest pewne – ich smak. Jest
on nieco wytrawny przez dodatek tymianku, aczkolwiek nie były złe w połączeniu z Dżemem Truskawkowym. Najlepiej smakowały z Masłem Smakowym lub po prostu z
masłem. Z porcji zrobiłam dwanaście bułek, wielkością były
zbliżone do tradycyjnych bułek ‘sklepowych’. Podczas pieczenia na dnie piekarnika umieściłam naczynie z wodą, aby stworzyć trochę pary, która uchroniła pieczywo przed zbyt
szybkim wyschnięciem skórki. Gdy zabraknie mi mąki razowej, zamiast niej dodaję do ciasta drobno zmielone płatki owsiane. Ciasto drożdżowe po wyrobieniu lub po uformowaniu bułeczek można wstawić na noc do lodówki i upiec je rankiem. Wtedy można cieszyć się świeżym i cieplutkim pieczywem bez konieczności zbyt wczesnego wstawania. Polecam.
WŁOSKIE
BUŁECZKI
Składniki:
30g świeżych drożdży
1
łyżeczka cukru
500ml
ciepłej wody
640g
mąki pszennej
5
łyżek mąki pszennej razowej
2
łyżeczki soli
2
łyżki oliwy
1
łyżeczka tymianku
Drożdże
rozpuścić z wodą i cukrem. Dodać pozostałe składniki. Mieszać drewnianą łyżką.
Ciasto będzie luźne. Przykryć folią. Odstawić na minimum 1 godzinę. Ciasto wyłożyć
na blat mocno obsypany mąką. Uformować kwadrat grubości 3cm. Nożem wycinać
bułki. Wierzch posmarować wodą. Odstawić na 30 minut. Piec w temperaturze 240°C przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz