Przepis na tort
marchewkowo-imbirowy pochodzi z programu ‘Rewolucje na talerzu’ w TVN Style.
Właściwie to nie jest tort. Raczej ciasto. Nie jest tak wykwintne, jak
zazwyczaj kojarzą nam się torty. Jedynie kształt jest podobny.
Ciasto smakuje bardzo dobrze. Jest
bardzo aromatyczne, co jest zasługą soku i skórki z pomarańczy, dodanych do
poszczególnych warstw. Zwykle warzywa dodawane do wypieków były przemycane w
celu uzdrowienia ciasta i odjęcia mu kalorii, drobno ścierane, aby nikt nie
domyślił się podstępu. Tutaj marchewka została starta na grubych oczkach tarki.
Nadało to ciastu oryginalną strukturę. Dzięki marchewce, ciasto zyskało też pięknego, pomarańczowego koloru. W tym torcie marchewka
króluje.
TORT
MARCHEWKOWO-IMBIROWY
Ciasto:
400g
marchewki
4 jajka
4
łyżki mąki pszennej razowej
2
łyżki miodu
1 ½
łyżeczki esencji waniliowej
½
pomarańczy
3cm
startego imbiru
1
łyżka siekanych orzechów nerkowca
1
łyżka siekanych migdałów
1
łyżka siekanych rodzynek
2
łyżeczki proszku do pieczenia
Marchewkę
zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać drobno starty imbir, bakalie, wanilię,
skórkę z pomarańczy, mąkę i proszek. Dodać żółtka utarte z miodem. Dodać pianę
z białek. Piec w okrąglej formie przez 50 minut.
Krem:
400g
twarogu
½
pomarańczy
1
łyżeczka esencji waniliowej
2
łyżeczki miodu
Twaróg
utrzeć z miodem, wanilią, sokiem i skórką z pomarańczy. Przełożyć ciasto.
Polewa:
1
tabliczka gorzkiej czekolady
¼
pomarańczy
Czekoladę
rozpuścić z sokiem z pomarańczy. Polać ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz