Pomysł na szynkowe zawijaski
poddała mi moja siostra. Zastanawiałyśmy się, co przygotować na chrzciny, żeby
było i wielkanocnie i uroczyście. Ona zaproponowała nadziać szynkę twarogiem z
chrzanem, ja zaś dodałam do tego sałatkę jarzynową i wersje z rukolą. Wyszło smacznie.
Dla mnie najlepsza była ta trzecia, czyli rukola plus marchew i por. Mniam.
Polecam jako smaczną przekąskę.
Zdjęcia są tzw
robocze, czyli z kuchni podczas nakładania, heheh. Made by Jagoda..
ROLADKI
WARZYWNE
Składniki:
1
marchewka
1 por
1
garść rukoli
6
plastrów szynki
2
łyżki majonezu
2
łyżeczki soku z cytryny
½
łyżeczki soli
4
ziarna pieprzu
1
liść laurowy
½
łyżeczki pieprzu
Marchewkę
i por pokroić w słupki. Gotować je oddzielnie przez 3 minuty w ½ litra wody z solą,
liściem laurowym i ziarnami pieprzu. Odcedzić. Por skropić sokiem z cytryny.
Plastry szynki cienko posmarować majonezem. Posypać pieprzem. Układać na nich
ukolę, por i marchewkę. Zwinąć. Spiąć wykałaczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz