wtorek, 5 maja 2015

DROŻDŻOWY WARKOCZ Z SEREM

Bardzo fajny ten warkocz. Niepozorny, ale smaczny. Nadzienia serowego prawie nie widać w przekroju, lecz nie martwcie się. Czuć je przy każdym kęsie drożdżówki. Całość otulona delikatnym cytrynowym aromatem. Przepis z forum Cin Cin.




DROŻDŻOWY WARKOCZ Z SEREM
Ciasto:
¼ szklanki ciepłej wody
25g świeżych drożdży
¼ szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki ciepłego mleka
80g stopionego masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka startej skórki z cytryny
¼ łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru. Odstawić. Pozostałe składniki przełożyć do miski. Wlać rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Ciasto lekko wyrobić. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt
o wymiarach 20 x 30 centymetrów.
            Nadzienie:
250g twarogu
½ szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki wymieszać. Wzdłuż środka każdego rozwałkowanego prostokąta nałożyć nadzienie. Wystające brzegi ciasta naciąć w skośne paski. Pasy ciasta zakładać na przemian na środkową część z nadzieniem. Warkocze ułożyć na blasze. Odstawić na 30 minut.
            Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka wody
2 łyżki cukru

Jajko roztrzepać z wodą. Smarować warkocze. Wierzch posypać cukrem. Piec w temperaturze 180°C przez 35-40 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz