Bardzo fajny ten warkocz. Niepozorny, ale
smaczny. Nadzienia serowego prawie nie widać w przekroju, lecz nie martwcie
się. Czuć je przy każdym kęsie drożdżówki. Całość otulona delikatnym cytrynowym
aromatem. Przepis z forum Cin Cin.
DROŻDŻOWY
WARKOCZ Z SEREM
Ciasto:
¼
szklanki ciepłej wody
25g
świeżych drożdży
¼
szklanki cukru
3
szklanki mąki pszennej
½
szklanki ciepłego mleka
80g
stopionego masła
1 jajko
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka
startej skórki z cytryny
¼
łyżeczki soli
Drożdże
rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru. Odstawić. Pozostałe składniki
przełożyć do miski. Wlać rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć. Odstawić w
ciepłe miejsce na minimum godzinę. Ciasto lekko wyrobić. Podzielić na dwie
części. Każdą rozwałkować na prostokąt
o wymiarach 20 x30
centymetrów .
o wymiarach 20 x
Nadzienie:
250g
twarogu
½
szklanki cukru
3 łyżki
mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
Wszystkie
składniki wymieszać. Wzdłuż środka każdego rozwałkowanego prostokąta nałożyć
nadzienie. Wystające brzegi ciasta naciąć w skośne paski. Pasy ciasta zakładać
na przemian na środkową część z nadzieniem. Warkocze ułożyć na blasze. Odstawić
na 30 minut.
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka
wody
2 łyżki
cukru
Jajko
roztrzepać z wodą. Smarować warkocze. Wierzch posypać cukrem. Piec w
temperaturze 180°C
przez 35-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz