Aromatyczna babka drożdżowa w sam raz na
Wielkanocne, i nie tylko, śniadanie. Przepis ze strony Tysia Gotuje. Dekoracja
w stylu iście Wielkanocnym. Tym samym dołączam do licznego grona bloggerów,
którzy w ten oryginalny sposób przyozdobili swoje baby.
BABKA
DROŻDŻOWA MAGDY GESSLER
Składniki:
½
szklanki ciepłego mleka
40g
świeżych drożdży
3 jaja
2
żółtka
¼
łyżeczki soli
100g
cukru
100g
masła
2
szklanki mąki pszennej
1 łyżka
startej skórki z cytryny
½
szklanki rodzynek
W mleku
rozpuścić drożdże z 1 łyżką cukru. Odstawić. Jaja ubić z cukrem. Wlać drożdże.
Wsypać mąkę, sól i skórkę z cytryny. Dodać miękkie masło.
Wsypać rodzynki. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce na
minimum godzinę. Ciasto przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem i
wysypanej mąką. Odstawić na 30 minut. Piec w temperaturze 180°C
przez 30-40 minut.
Lukier:
½
szklanki cukru pudru
2 łyżki
wody
1
łyżeczka soku z cytryny
Wymieszać.
Polać przestudzoną babkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz