Kokosanki to kolejny ponadczasowy
smakołyk. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa, choć w moim domu się ich nie
robiło. To bardzo proste połączenie: wiórki, polewa i słodkie, miodowe ciasto.
Pycha. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Przepis od Basi.
KOKOSANKI
Ciasto:
3
łyżki miodu
50g
masła
300g
cukru
2
jajka
½
szklanki mleka
1
łyżeczka proszku do pieczenia
400g
mąki pszennej
Rozpuścić
miód, masło i cukier. Do stygnącej masy dodać jajka wymieszane z mlekiem, oraz
pozostałe składniki. Ciasto przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 25x35 centymetrów . Piec
w temperaturze 180°C
przez 25-30 minut.
Polewa:
125g
masła
½
szklanki cukru pudru
2
łyżki wody
3
łyżki kakao
Wszystkie
składniki rozpuścić.
Dodatkowo:
200g
wiórków kokosowych
Ciasto
pokroić w kostkę. Maczać je w polewie. Obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz