Mignęło mi gdzieś zdjęcie snickersowych
babeczek i nabrałam ochoty na kolejne babeczkowe eksperymenty. Przepis bazowy
na ciasto pochodzi ze strony Moje Wypieki. Dekoracja, wiadomo, to już kwestia
gustu. U mnie było na bogato. Moje babeczki chwilę musiały na mnie poczekać.
Zamierzałam przygotować je na wizytę niedzielnych gości. Okazało się jednak, że
goście wpadli zaraz po obiedzie, więc nie było szans na wykończenie dekoracji.
Potem jakoś tak się przeciągnęło do następnego dnia (nie było już pilnej
motywacji), więc mój małż poczęstował się babeczką bez kremu. Spróbował i
wyraził opinię, że w takiej wersji są smaczne i mogę się już nie trudzić. Jednak
uważam, że trud się opłacił, ponieważ na widok gotowych smakołyków usłyszałam
westchnienia zachwytu przedzierające się zza drzwi lodówki. W kuchni myszkował
małż. Ja dodam tylko, że kawałki batonów w środku nabrały fajnej konsystencji
po upieczeniu, a w połączeniu z bitą śmietaną i dodatkami stanowiły zgraną
drużynę smaków. Praca nad tymi babeczkami natchnęła mnie kilkoma snickersowymi inspiracjami: na babeczki-snickersy i muffiny ze snickersami. Niby to samo ale jednak jest różnica. A raczej dopiero będzie.... Gdzie to ja schowałam pozostałe Snickersy..?
BABECZKI
ZE SNICKERSAMI
Ciasto:
225g
mąki pszennej
100g
cukru
2
łyżeczki proszku do pieczenia
¼
łyżeczki soli
1
jajko
150ml
mleka
50ml
oleju
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2
batony Snickers o wadze 58g
Do
suchych składników wlać wymieszane składniki mokre. Dobrze wymieszać. Wsypać
pokrojone batony. Ciasto nałożyć do foremek. Piec w temperaturze 190°C
przez 20-25 minut. Wystudzić.
Krem:
350ml
śmietanki 30%
1
łyżka cukru pudru
Śmietankę
ubić z cukrem. Dekorować nią babeczki. Aby śmietana dłużej utrzymała kształt,
można ją zahartować.
Dodatkowo:
50g
posiekanych fistaszków
2
batony Snickers o wadze 58g
50g
stopionej gorzkiej czekolady
50g
sosu karmelowego
Na
każdej babeczce ułożyć kawałki batonów. Skropić czekoladą i sosem. Posypać
fistaszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz