Prawie jak domowe zozole, choć nie tak
słodkie w smaku. Plaster miodu może być dodatkiem do ciast, deserów czy lodów.
W przekroju widać dobrze zachowane bąbelki powietrza a w ustach czuć jak
delikatnie buzują. Podany przepis jest z programu Loraine Pascale. Plaster
miodu należy zużyć dość szybko, najlepiej w ciągu jednego dnia gdyż ‘znika’ pod
wpływem wilgoci zawartej w powietrzu lub szczelnie go przechowywać. U mnie
plaster miodu sprawdził się jako lawa w Torcie Wulkan.
MUSUJĄCY
PLASTER MIODU
Składniki:
80g
masła
160g
cukru pudru
80g
miodu lub złotego syropu
2
łyżeczki sody
Masło,
cukier i miód podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników. Gotować
na dużym ogniu bez mieszania przez około 5 minut. Wsypać sodę. Dobrze
wymieszać. Masę wylać na natłuszczoną blaszkę. Wystudzić. Pokruszyć na drobne
kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz