czwartek, 23 października 2014

DROŻDŻÓWKI Z ŻURAWINĄ I MIGDAŁAMI

Bardzo smaczne są te drożdżówki. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe, gdyż wtedy najlepiej czuć delikatny maślany smak ciasta. Nadzienie doskonale pasowało do drożdżówek. Dodałam do niego odrobinę skórki cytrynowej aby nieco przełamać słodki smak całości. Użyłam mielonych migdałów ponieważ przy krojeniu i przenoszeniu bułeczek  za dużo nadzienia uciekało spomiędzy warstw ciasta. Można migdały posiekać, wtedy ich struktura będzie bardziej wyczuwalna. Inspirację zaczerpnęłam ze strony Feerii Smaków. Polecam te drożdżówki, idealne na jesienne wieczory.






DROŻDŻÓWKI Z ŻURAWINĄ I MIGDAŁAMI
Ciasto:
500g mąki pszennej
50g cukru
¼ łyżeczki soli
2 jajka
100g stopionego masła
125ml ciepłego mleka
25g świeżych drożdży
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Pozostałe składniki przełożyć do miski. Dodać rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto. Odstawić
w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x 45 centymetrów.
            Nadzienie:
100g suszonej żurawiny
50g cukru
1 łyżka startej skórki z cytryny
50g zmielonych migdałów
25g stopionego masła
Żurawinę namoczyć we wrzątku. Cukier wymieszać z migdałami i skórką z cytryny. Rozwałkowane ciasto smarować stopionym masłem. Posypać cukrem z dodatkami. Posypać odsączoną żurawiną. Dłuższe brzegi ciasta zwinąć z dwóch stron do środka. Kroić plastry o grubości 3 centymetrów. Układać je na blaszce. Jeden koniec bułeczki można odwrócić aby utworzyła kształt litery ‘S’. Odstawić na 30 minut. Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut. Po przestygnięciu wierzch można polukrować.
            Lukier:
½ szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Składniki dobrze rozetrzeć. W razie potrzeby dodać więcej cukru lub wody. Smarować drożdżówki.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz