Bardzo smaczne są te drożdżówki.
Najlepsze jeszcze lekko ciepłe, gdyż wtedy najlepiej czuć delikatny maślany
smak ciasta. Nadzienie doskonale pasowało do drożdżówek. Dodałam do niego
odrobinę skórki cytrynowej aby nieco przełamać słodki smak całości. Użyłam
mielonych migdałów ponieważ przy krojeniu i przenoszeniu bułeczek za dużo nadzienia uciekało spomiędzy warstw
ciasta. Można migdały posiekać, wtedy ich struktura będzie bardziej wyczuwalna.
Inspirację zaczerpnęłam ze strony Feerii Smaków. Polecam te drożdżówki, idealne
na jesienne wieczory.
DROŻDŻÓWKI
Z ŻURAWINĄ I MIGDAŁAMI
Ciasto:
500g
mąki pszennej
50g cukru
¼
łyżeczki soli
2
jajka
100g
stopionego masła
125ml
ciepłego mleka
25g
świeżych drożdży
Drożdże
rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Pozostałe składniki przełożyć do miski.
Dodać rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto. Odstawić
w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x45 centymetrów .
w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x
Nadzienie:
100g
suszonej żurawiny
50g
cukru
1
łyżka startej skórki z cytryny
50g zmielonych
migdałów
25g
stopionego masła
Żurawinę
namoczyć we wrzątku. Cukier wymieszać z migdałami i skórką z cytryny.
Rozwałkowane ciasto smarować stopionym masłem. Posypać cukrem z dodatkami.
Posypać odsączoną żurawiną. Dłuższe brzegi ciasta zwinąć z dwóch stron do
środka. Kroić plastry o grubości 3 centymetrów . Układać je na blaszce. Jeden
koniec bułeczki można odwrócić aby utworzyła kształt litery ‘S’. Odstawić na 30
minut. Piec w temperaturze 180°C
przez 20 minut. Po przestygnięciu wierzch można polukrować.
Lukier:
½
szklanki cukru pudru
1
łyżka soku z cytryny
Składniki
dobrze rozetrzeć. W razie potrzeby dodać więcej cukru lub wody. Smarować
drożdżówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz