wtorek, 28 października 2014

LIZAKI ‘CAKEPOPS’ JABŁKOWE W SOSIE TOFFI

Lizaki jabłkowe miały być mniejsza wersją słynnych jabłek w sosie toffi. Pomysł na te słodkości zaczerpnęłam z programu Fiony Cairns. Jabłka i cynamon zawarte w cieście były mocno wyczuwalne w każdym kęsie. Sos toffi nadał całości dużej dawki słodkości. Całość była poprawna, choć sos toffi nie zgęstniał na tyle żeby nie lepić się do palców. Być może winą jest brak masła w sosie ale z kolei masło nieco zepsułoby jego smak. Może lepsza okaże się polewa z czekolady? Następnym razem trzeba będzie to sprawdzić.






LIZAKI JABŁKOWE W SOSIE TOFFI
Ciasto:
100g masła
300g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
200g cukru brązowego
3 jabłka
1 cytryna
3 jajka
100ml mleka
Obrane jabłka zetrzeć na tarce. Skropić sokiem z cytryny. Suche składniki przesiać do miski. Dodać odciśnięte jabłka. Wlać roztrzepane jajka. Dodać stopione masło. Wlać mleko. Wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 26 centymetrów. Piec w temperaturze 170°C przez 40 minut. Ciasto wystudzić. Pokruszyć.
            Krem:
100g cukru pudru
175g serka kremowego
Składniki utrzeć. Wymieszać z pokruszonym ciastem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Schłodzić.
            Sos toffi:
160g cukru
200ml śmietanki 30%
40 ml wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka posypki do ciast
35-40 patyczków do lizaków
Cukier z wodą rozpuścić na karmel. Dodać śmietankę i ekstrakt. Wymieszać. Odstawić do zgęstnienia. Każdy patyczek zamoczyć w sosie. Wbić w kulkę z ciasta. Schłodzić. Lizaki moczyć w sosie. Posypać kolorowym maczkiem lub krokantem. Schodzić.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz