Delikatnie kawowe babeczki z pyszną bitą
śmietaną na wierzchu. Świetne do kawy i nie tylko. Przepis z Moich Wypieków. Moje proporcje przy podziale ciasta to 1 łyżka ciasta jasnego i 1 łyżeczka ciasta z kawą. Warstwa ciasta kawowego podczas pieczenia wnika pomiędzy ciasto jasne. Dzięki temu w środku powstaje marmurkowy wzór. Do tego ciasto kawowe jest dość wilgotne i bardzo aromatyczne. Babeczka nie jest sucha i nie wymaga nadziewania. Bita śmietana na wierzchu to idealne zwieńczenie Cafe Latte.
BABECZKI
CAFE LATTE
Ciasto:
150g masła
120g
cukru
2 jajka
1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
150g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia
2 łyżki
mleka
1 łyżka
kawy rozpuszczalnej rozrobionej w 1 łyżce wrzątku
Masło utrzeć
z cukrem. Dodawać jajka. Wlać wanilię. Wsypać suche składniki. Dodać mleko.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kawę. Jasne ciasto nałożyć do
połowy papilotek. Uzupełnić ciastem kawowym. Piec w temperaturze 170°C przez 25 minut.
Krem:
300ml śmietanki
30%
1 łyżka
cukru pudru
2 łyżki
serka mascarpone
1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka
kakao, kawy lub startej czekolady
Śmietankę
ubić z cukrem i wanilią. Wymieszać z serkiem. Dekorować babeczki. Wierzch posypać kakao, kawą lub czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz