środa, 26 marca 2014

WŁOSKIE CIASTECZKA MIGDAŁOWE

Ciasteczka inne niż dotychczas. Z wierzchu chrupiące, w środku miękkie i ciągnące. W stu procentach migdałowe. Jako nadzienia można użyć dowolnych dodatków - dżemu, powideł, budyniu itd. Ciastka były bardzo słodkie, a z powidłami tę słodycz odczuwało się podwójnie. I nie wyglądały już tak dobrze. Według mnie najlepiej prezentowały się i smakowały z płatkami migdałów. Płatki dodawały ciastkom uroku i delikatności. Przepis ze strony Moje Wypieki.






WŁOSKIE CIASTECZKA MIGDAŁOWE
Składniki:
3 białka
300g zmielonych migdałów
300g cukru pudru
1 łyżka miodu
Wszystkie składniki wymieszać. Schłodzić przez godzinę. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
            Dodatkowo:
¼ szklanki cukru pudru
50g płatków migdałowych
Kulki z ciasta obtoczyć w cukrze pudrze. Ułożyć na blasze. Lekko spłaszczyć. Kciukiem zrobić wgłębienie. Włożyć w nie płatki migdałów. Ciastka piec w temperaturze 190°C przez 15 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz