Ten deser pochodzi z programu Martha
Bakes. Kilka razy próbowałam się z nim zmierzyć ale zawsze po konsumpcji
pozostawały mieszane uczucia. Doceniam koncepcję deseru. Bezy z tego przepisu
wychodziły obłędne. Piana była tak sztywna, że można było tworzyć z niej
przeróżne formy. Niestety nie do końca smakował mi finalny deser. Połączenie
bezy z sorbetem nie do końca mi odpowiadało. Może podejmę się jeszcze jednej
próby. Tym razem, jako nadzienia, użyję zwykłych lodów na bazie śmietanki. Mam
nadzieje, że to połączenie zadowoli w stu procentach moje podniebienie. Podaję
przepis na te faszerowane bezy, może kogoś też uwiodą.
BEZA
Z SORBETEM OWOCOWYM
Składniki:
500ml
sorbetu owocowego
150ml
śmietanki 30%
½
szklanki sezonowych owoców
W bezie
wyciąć otwór od spodu. Włożyć tam kulkę lodów. Wierzch udekorować bitą śmietaną
i owocami.
Bezy:
4 białka
1 i 1/8
szklanki cukru
¼ łyżeczki
soli
1
lyzeczka ekstraktu waniliowego
1
lyzeczka skrobi kukurydzianej
1 i ½ łyżeczki
octu
Białka ubić,
stopniowo dodając cukier. Dodać pozostałe składniki. Formowacz małe bezy. Piec
w 150°C
przez 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz