Tak naprawdę są to łapki tygryska z
przepisu ze strony Moje Domowe Wypieki, choć postanowiłam zrobić je w wydaniu misiowym.
Fajna zabawa podczas tworzenia misowych łapek, a także atrakcja podczas
jedzenia. Dzieciaki cieszyły się, gdy mogły misiowi odrywać paluszki i je zjadać.
Mi szczególnie smakowało nadzienie. Nigdy dotąd nie jadłam drożdżówki z migdałami.
Przypadła mi do gustu. Bardzo fajne było to, jak wspomniała Kleopatra, że w każdym
kęsie czuć smak nadzienia. To prawda. Do moich bułeczek nadzienie dodawałam na
oko. Przeważnie była to jedna łyżeczka na ‘piętę’ i po pół na każdy ‘palec’. Początkowo
stosowałam się do zaleceń z przepisu źródłowego, ale nadzienia zbyt szybko ubywało.
Zmieniłam proporcje, ale i tak brakło go na kilka paluszków. Zastąpiłam je
wisienkami. Też było smacznie. Łapki naprawdę świetnie wyglądały i smakowały.
Polecam szczególnie na podwieczorek dla dzieciaków.
ŁAPKI
MISIA
Ciasto:
600g
mąki pszennej
300ml
mleka
20g świeżych drożdży
100g
cukru
60g
stopionego masła
½
łyżeczki soli
2 jaja
Drożdże
rozpuścić w 1/3 szklanki letniego mleka. Dodać 2 łyżeczki cukru. Odstawić na 15
minut. Mąkę wymieszać z pozostałym cukrem i z solą. Dodać jaja roztrzepane z
pozostałym mlekiem. Wlać rozczyn. Dodać masło. Wyrobić. Odstawić na 1 godzinę.
Ciasto podzielić na 12 części. Każdą z części podzielić na pół, a jedną połówkę
na trzy części. Otrzymamy jedną dużą kulkę i trzy małe.
Nadzienie:
200g
mielonych migdałów
1/3
szklanki śmietanki 30%
¾
szklanki cukru
1 jajko
¼
łyżeczki ekstraktu migdałowego
Wszystkie
składniki wymieszać. Każdą porcję rozwałkować. Nałożyć nadzienie. Zlepić brzegi
i uformować kulki. Ułożyć je na blaszce, tworząc ślad łapy – jedna duża kulka
na środku, małe jako palce. Odstawić na 30 minut.
Dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki
mleka
2 łyżki
cukru pudru
Jajko
roztrzepać z mlekiem. Smarować bułeczki. Piec w temperaturze 190°C przez 17 minut. Wierzch
można posypać cukrem pudrem.
Łapki wyszły prześliczne! Domyślam się jakie dzieciaki musiały być uradowane :) Bardzo fajny blog, super przepisy, dzisiaj koniecznie coś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!