Jak wykorzystać winogrona ogrodowe nie robiąc
z nich wina.. Znalazłam przepis na dżem, którego bohaterem są właśnie te
winogrona. Od lat w moim domu nie robi się już wina gronowego, ale winogron
nadal rośnie sobie bujnie, z sentymentem w ogrodzie. Wreszcie udało mi się znaleźć
dla niego alternatywę. Dżem z dodatkiem imbiru oraz subtelna, maleńką nutką jabłka.
Najwięcej pracy trzeba było włożyć w przygotowanie owoców, szczególnie podczas
obierania winogron ze skórek. Drugi absorbujący etap to przecieranie przez
sito. Reszta to sama przyjemność. Szczególnie smakowanie gotowego już dzieła.
DŻEM WINOGRONOWY Z IMBIREM
Składniki:
2 goździki
½
cytryny
Obrane
owoce zasypać cukrem. Odstawić na noc. Dodać przyprawy. Dodać starte jabłka i
gruszki. Wycisnąć sok z cytryny. Smażyć. Dżem przetrzeć przez sito. Nakładać do
słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz