Podczas oglądania programu Martha Bakes,
gruszki w kruchym cieście zrobiły na mnie wrażenie ale nie zamierzałam tak
szybko ich próbować. Jednak, gdy ujrzałam w sklepie piękne gruszki w równie
atrakcyjnej cenie, od razu pomyślałam o tym przepisie. Przyznaje się, że dość długo
trwały przygotowania ale finał był pyszny i to było najważniejsze. Ten wydłużony
czas nie wynikał ze skomplikowanego przepisu, tylko z mojego ślimaczenia się.
Prace podzieliłam na etapy i w sumie trwało to niemal równy tydzień. W poniedziałek
gruszki spojrzały na mnie ze sklepowej półki i wtedy powstała ta smakowita myśl.
Kupiłam owoce, lecz następnego dnia okazało się, że brakuje połowy, bo skusił
się na nie małżonek. Wtorek to dzień, w którym dokupiłam gruszki. W środę te
gruszki ugotowałam i odstawiłam do lodówki, aby nabrały aromatu. W czwartek
gruszki nadal nabierały aromatu, bo o nich zapomniałam. W piątek zajęłam się
kruchym ciastem. Ponieważ zabrałam się za nie wieczorem, ciasto czekało w lodówce
do następnego dnia. Sobota to dzień, w którym wreszcie poskładałam wszystko w całość.
Niestety znów pora była późna, a nikt nie miał ochoty na wcinanie gruszek o
pierwszej w nocy, więc czekały do niedzieli. A w niedzielny poranek.. TADAM..
Na drugie śniadanie zjedliśmy pyszne gruszki polane aromatycznym sosem. Dodam
jeszcze, że podczas gotowania gruszek w domu rozchodził się fantastyczny
zapach. Korzenny, ale też orzeźwiający. Rewelacja. Ciekawe połączenie aromatów.
Gruszki polecam. Wyglądały świetnie i tak też smakowały. Bardzo łatwo było je posklejać,
trzeba tylko pamiętać, żeby ciasto było dość cienko rozwałkowane. Należy unikać
grubych zgięć, ponieważ ciasto może się tam nie dopiec.
GRUSZKI W KRUCHYM CIEŚCIE
Gruszki:
5 gruszek
1 laska cynamonu
1 laska wanilii
1 laska wanilii
3 szklanki białego wina
1 cytryna
1 szklanka cukru
Gruszki obrać, zostawiając
ogonki. Zalać winem. Ewentualnie uzupełnić garnek wodą. Dodać cukier, cynamon, wanilię, skórkę i sok z cytryny. Gotować przez 30 minut. Gruszki wyjąć. Sos zredukować.
Gruszki wydrążyć od spodu. Wypełnić nadzieniem. Owinąć ciastem.
Nadzienie:
1/3 szklanki cukru
½ łyżeczki cynamonu
50g masła
Cukier wymieszać z cynamonem.
Nadziewać gruszki. Na wierzch otworu ułożyć kawałek masła.
Ciasto:
2 ½ szklanki mąki
1 łyżeczka soli
225g masła
½ szklanki wody
1 jajko
Suche składniki posiekać z masłem.
Dodać wodę. Zagnieść ciasto. Schłodzić. Rozwałkować. Wyciąć 5 dużych trójkątów.
Na każdym ułożyć gruszkę. Ciastem oblepić gruszkę, zostawiając wystający
ogonek. Brzegi skleić roztrzepanym jajkiem. Z pozostałego ciasta wyciąć po dwa
listki na każdą gruszkę. Przykleić. Smarować jajkiem. Wystające ogonki owinąć
folią aluminiową. Piec w temperaturze 200°C przez 35 minut. Podawać z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz