niedziela, 13 października 2013

BUŁECZKI SCONES Z ŻURAWINĄ

Jest to delikatnie przerobiony przepis na sconesy z rodzynkami autorstwa Marthy Stewart. Motywacją był brak chleba na niedzielne śniadanie, a do otwartego sklepu daleko.. daleko. Składniki, których mi zabrakło, zastąpiłam produktami, znalezionymi w kuchennych szafkach. Rodzynki zamieniły się w żurawinę, której zapas otrzymałyśmy od Babci Tosi. Natomiast likier pomarańczowy stal się mocnym earl greyem. Tak właśnie powstał ten przepis. Zjedliśmy całkiem smaczne śniadanie. Polecam.








BUŁKI SCONES Z ŻURAWINĄ
Składniki:
1 szklanka żurawiny
½ szklanki herbaty
3 ½ szklanki mąki
5 łyżeczek proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
6 łyżeczek cukru
230g masła
1 szklanka śmietany
2 jajka
2 łyżki drobnego cukru

Żurawinę namoczyć w herbacie. Do sypkich składników dodać zimne masło. Rozetrzeć w palcach jak kruszonkę. Dodać śmietanę, 1 jajko i 1 żółtko. Wsypać żurawinę. Lekko zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość 3 centymetrów. Wycinać krążki lub trójkąty. Wierzch ciasta smarować roztrzepanym białkiem. Posypać cukrem. Piec w temperaturze 180° C przez 25 minut. Podawać z dżemem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz