Jest to delikatnie przerobiony przepis na
sconesy z rodzynkami autorstwa Marthy Stewart. Motywacją był brak chleba na niedzielne śniadanie,
a do otwartego sklepu daleko.. daleko. Składniki, których mi zabrakło,
zastąpiłam produktami, znalezionymi w kuchennych szafkach. Rodzynki zamieniły
się w żurawinę, której zapas otrzymałyśmy od Babci Tosi. Natomiast likier pomarańczowy
stal się mocnym earl greyem. Tak właśnie powstał ten przepis. Zjedliśmy całkiem
smaczne śniadanie. Polecam.
BUŁKI
SCONES Z ŻURAWINĄ
Składniki:
1
szklanka żurawiny
½
szklanki herbaty
3 ½
szklanki mąki
5
łyżeczek proszku do pieczenia
1
łyżeczka soli
6
łyżeczek cukru
230g
masła
1
szklanka śmietany
2 jajka
2 łyżki
drobnego cukru
Żurawinę
namoczyć w herbacie. Do sypkich składników dodać zimne masło. Rozetrzeć w
palcach jak kruszonkę. Dodać śmietanę, 1 jajko i 1 żółtko. Wsypać żurawinę.
Lekko zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość 3 centymetrów .
Wycinać krążki lub trójkąty. Wierzch ciasta smarować roztrzepanym białkiem.
Posypać cukrem. Piec w temperaturze 180° C przez 25 minut. Podawać z dżemem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz