Była już maxi wersja Victoria’s SpongeCake, teraz przyszła pora na wersję mini. Przepis jest ten sam. Różnią się
tylko rodzajem formy do pieczenia. Tu, wiadomo, blaszka do muffinek. Bita
śmietana i truskawki pomiędzy warstwami maślanego ciasta to jest to. W sezonie
po-truskawkowym proponuję Babeczki Victoria’s Sponge z dżemem truskawkowym i
twarożkiem. Polecam.
BABECZKI VICTORIA’S
SPONGE Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI
Ciasto:
170g
mąki pszennej
3 jajka
120g
cukru
170g
masła
1 ¼
łyżeczki proszku do pieczenia
Masło
utrzeć z cukrem. Dodawać jajka. Wsypać mąkę z proszkiem. Wymieszać. Ciasto
przelać do tortownicy o średnicy 22 centymetrów . Piec
w temperaturze160°C
przez 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
w temperaturze
Nadzienie:
250ml
śmietanki 30%
1 łyżka
cukru pudru
200g
truskawek
Śmietankę
ubić z cukrem. Smarować nią blat ciasta. Na śmietanie ułożyć plastry truskawek.
Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz