środa, 29 lipca 2015

CYTRYNOWE CIASTKO LAWA

Ciasto Czekoladowa Lawa to klasyk. Ale powstało już kilka opcji smakowych. Między innymi jest to Lawa Cytrynowa. Maślany biszkopt z kremem cytrynowym Lemon Curd. Inspiracją na ten deser podzieliła się w swoim programie Rachel Khoo. Ciasto jest zarówno słodkie, jak też kwaśne i orzeźwiające - za sprawką kremu cytrynowego. Bardzo aromatyczne. Pozornie lekkie, ale bardzo sycące. Polecam.




CYTRYNOWE CIASTKO LAWA
Ciasto:
100g masła
80g cukru
2 jajka
2 łyżki mleka lub jogurtu naturalnego
1 łyżka startej skórki z cytryny
100g mąki pszennej
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać jaja. Wlać mleko. Dodać skórkę z cytryny. Wsypać mąkę. Wymieszać. Ciastem napełnić kokilki o pojemności 120ml wysmarowane masłem i wysypane cukrem. Do środka ciasta wciskać krem cytrynowy, aż wierzch lekko się uniesie. Piec w temperaturze 200°C przez 15-20 minut. Podawać ciepłe.
            Krem cytrynowy:
3 łyżki startej skórki z cytryny
110ml soku z cytryny
2 jajka
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka masła
Jaja roztrzepać z cukrem. Dodać sok i skórkę z cytryny. Gotować na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Krem przykryć folią spożywczą. Wystudzić.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz