Przepyszny, lekki i delikatny. Cudowny w
swojej prostocie. Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami. Testowałam kilka wersji
przepisu na bezę. Dla mnie najlepszy jest ten z programu 'Ugotowani'. Beza
świetnie się ubijała i formowała. Czas pieczenia był odpowiedni do tej
ilości piany. Polecam wszystkim ten torcik, ponieważ smakuje obłędnie. Ci mniej
cierpliwi mogą skosztować jego namiastki w Bałaganie z Eton, lub zrobić Pavlovą w szklankach.
TORT PAVLOVA
Składniki:
6 białek
300g cukru
1 łyżka octu
Białka ubić. Dodać cukier i ocet.
Bezę wyłożyć na blachę formując koło o średnicy 20 centymetrów . Piec
przez 2 minuty w temperaturze 180ºC, następnie przez 75 minut w temperaturze 150ºC.
Studzić w piekarniku.
Dodatkowo:
250 ml śmietanki 30%
200g dowolnych owoców
50g startej gorzkiej czekolady
Ciasto przewrócić spodem do góry.
Udekorować ubitą śmietaną, owocami i czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz