niedziela, 22 czerwca 2014

TORT PAVLOVA

Przepyszny, lekki i delikatny. Cudowny w swojej prostocie. Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami. Testowałam kilka wersji przepisu na bezę. Dla mnie najlepszy jest ten z programu 'Ugotowani'. Beza świetnie się ubijała i formowała. Czas pieczenia był odpowiedni do tej ilości piany. Polecam wszystkim ten torcik, ponieważ smakuje obłędnie. Ci mniej cierpliwi mogą skosztować jego namiastki w Bałaganie z Eton, lub zrobić Pavlovą w szklankach.






TORT PAVLOVA
Składniki:
6 białek
300g cukru
1 łyżka octu
Białka ubić. Dodać cukier i ocet. Bezę wyłożyć na blachę formując koło o średnicy 20 centymetrów. Piec przez 2 minuty w temperaturze 180ºC, następnie przez 75 minut w temperaturze 150ºC. Studzić w piekarniku.
            Dodatkowo:
250 ml śmietanki 30%
200g dowolnych owoców
50g startej gorzkiej czekolady

Ciasto przewrócić spodem do góry. Udekorować ubitą śmietaną, owocami i czekoladą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz