Przepisem na tę bułkę została obdarowana
moja mama. Ciasto nie jest szybkie, ponieważ trzeba na nie czekać przez całą
noc. Za to jest banalnie łatwe do zrobienia. Ten, kto pierwszy raz spróbował
bułki, nie mógł uwierzyć, że ciasto nie było wyrabiane. W przepisie podane
było, żeby ciasto miksować, lecz zwykła rózga też wystarczy. Przed pieczeniem
na wierzchu ciasta można ułożyć owoce Wtedy zmieni ono charakter na bardziej
odświętny. Bułkę można upiec w dwóch podłużnych foremkach lub jednej dużej
blaszce. Bardzo dobrze się kroi. Na drugi dzień idealnie smakuje z dodatkiem
masła.
BUŁKA
DROŻDŻOWA BEZ WYRABIANIA
Zaczyn:
6 jaj
2 szklanki cukru
1
szklanka oleju
2
szklanki ciepłego mleka
100g
drożdży
Wszystkie
składniki wymieszać. Odstawić na noc do lodówki.
Ciasto:
1 łyżka
skórki startej z cytryny
Do
zaczynu dodać mąkę i skórkę cytrynową. Można wsypać rodzynki. Piec w
temperaturze 180°C
przez 45-50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz