środa, 18 czerwca 2014

BUŁKA DROŻDŻOWA BEZ WYRABIANIA

Przepisem na tę bułkę została obdarowana moja mama. Ciasto nie jest szybkie, ponieważ trzeba na nie czekać przez całą noc. Za to jest banalnie łatwe do zrobienia. Ten, kto pierwszy raz spróbował bułki, nie mógł uwierzyć, że ciasto nie było wyrabiane. W przepisie podane było, żeby ciasto miksować, lecz zwykła rózga też wystarczy. Przed pieczeniem na wierzchu ciasta można ułożyć owoce Wtedy zmieni ono charakter na bardziej odświętny. Bułkę można upiec w dwóch podłużnych foremkach lub jednej dużej blaszce. Bardzo dobrze się kroi. Na drugi dzień idealnie smakuje z dodatkiem masła.







BUŁKA DROŻDŻOWA BEZ WYRABIANIA
Zaczyn:
6 jaj
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki ciepłego mleka
100g drożdży
Wszystkie składniki wymieszać. Odstawić na noc do lodówki.
            Ciasto:
1 kg mąki pszennej
1 łyżka skórki startej z cytryny
Do zaczynu dodać mąkę i skórkę cytrynową. Można wsypać rodzynki. Piec w temperaturze 180°C przez 45-50 minut.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz