Zastanawiałam się, jaka jest różnica
między biscotti a cantuccini. Sądziłam, że to kwestia dodatku masła, ale nie.
Cantuccini to rodzaj biscotti lecz obowiązkowym składnikiem są migdały. Ja
migdałów nie miałam, do swoich ciastek dodałam tylko rodzynki i czekoladę. Po
raz pierwszy jadłam biscotti z czekoladą. Świetnie smakują. Przepis
jest z programu 'ABC Gotowania'.
CANTUCCINI
Z CZEKOLADĄ
Składniki:
250g
mąki pszennej
150g
cukru
2 jaja
1
łyżeczka proszku do pieczenia
100g
masła
100g
rodzynek
100g
migdałów
100g
gorzkiej czekolady
Mąkę
wymieszać z cukrami i proszkiem. Dodać jaja i masło pokrojone
w kostkę. Dodać pozostałe składniki. Uformować dwa cienkie wałki. Piec w temperaturze180°C
przez
15 minut. Ciasto wystudzić. Kroić w skośne plastry grubości1,5 centymetra .
Ułożyć na blaszce. Piec je przez 10 minut.
w kostkę. Dodać pozostałe składniki. Uformować dwa cienkie wałki. Piec w temperaturze
15 minut. Ciasto wystudzić. Kroić w skośne plastry grubości
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz